2024. május 18. - Erik, Alexandra

Menekülnének Mexikóból

Minden harmadik mexikói kivándorolna az Egyesült Államokba, ha volna rá lehetősége, de sokan illegálisan is mennének a közép-amerikai országban egyre növekvő drogbűnözés miatt.
2009. szeptember 24. csütörtök 16:27 - HírExtra
Bár a recesszió miatt a határ túloldalán sem túl kecsegtető az élet, továbbra is sok mexikói szökik át az északi szomszédba, akár borsos summát fizetve a határon való átjuttatásért az embercsempészeknek.

A washingtoni Pew Research Center közvélemény-kutató szervezet felmérése szerint a mexikóiak 57 százaléka úgy véli, hogy a délről bevándoroltaknak jobb életük van az Egyesült Államokban, mint otthon. A válaszadók 81 százaléka súlyos problémának nevezte a bűnözést, 73 százalékuk azt mondta, hogy a kábítószer-kereskedelem komoly gondot okoz.

A felmérés résztvevőinek 33 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy szeretne-e az Egyesült Államokba költözni, 18 százalékuk pedig úgy gondolta, hogy a szükséges beutazási engedély nélkül is megtenné.

Az is kiderült, hogy a megkérdezettek 40 százalékának rokonai vagy közeli barátai élnek a határ északi oldalán.

"Az emberek úgy tekintenek az Egyesült Államokra, mint a lehetőségek hazájára, és rengeteg bajt látnak Mexikóban. Aggódnak a bűnözés, a gazdaság állapota, a kábítószerek és a korrupció miatt" - foglalta össze tapasztalatait Richard Wike, aki részt vett a Pew május 26. és június 2. között lefolytatott, országosan ezer mexikóit érintő felmérésben.

A mexikói gazdaság, amely erősen függ az Egyesült Államoktól, a harmincas évek óta nem volt olyan rossz helyzetben, mint jelenleg. Felipe Calderon elnök 2006-os beiktatása óta pedig 14 ezer halálos áldozatot követelt a mexikói drogkartellek között dúló háború.

A becslések szerint 11,9 millió illegális bevándorló él és dolgozik az Egyesült Államokban. A zömük spanyolajkú, ebből a mexikóiak száma milliókra tehető. A szakértők arra számítanak, hogy amint az amerikai gazdaság ismét fellendül, jelentősen megnő majd a határon átszökők száma.

Barack Obama amerikai elnök ígéretet tett rá, hogy kormányzata végrehajtja a régóta várt bevándorlási reformot, amely többek között állampolgárságot biztosítana az illegális bevándorlóknak. A nagy munkanélküliség közepette azonban ennek a kezdeményezésnek egyelőre nincs kellő támogatottsága az amerikai törvényhozásban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását