2024. május 3. - Tímea, Irma

Megsíbolásról beszél a Fidesz

A fővárosi Fidesz szerint 75 százalékban "kicsempészték" a Rác fürdőt Budapest vagyonából.
2009. szeptember 23. szerda 14:34 - HírExtra
György István, az ellenzéki párt fővárosi frakcióvezető-helyettese ezt azon a szerdai budapesti sajtótájékoztatón mondta, amelyen megerősítette az MTI kedd esti információját, miszerint a képviselőcsoport a legfőbb ügyésznél kezdeményez vizsgálatot a Rác fürdő felújításával összefüggésben általuk észlelt jogsértések, önkormányzati vagyonvesztés miatt.

György István kifejtette, az önkormányzati tulajdonú Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. a Rác fürdővel kapcsolatos beruházás megvalósítására létrehozta a hárommillió forint törzstőkéjű Rác Nosztalgia Kft.-t, amelyben a gyógyfürdő zrt.-nek 25 százalékos üzletrésze van, más, jogi és magánszemélyek pedig 75 százalékos tulajdonrésszel bírnak. A politikus úgy látja, elég érdekes ez a konstrukció, hiszen - tette fel a kérdést - vajon miért volt szükség magánszemélyek bevonására is.

Véleménye szerint a Rác fürdő-projekt így a rendszerváltás környékén elkezdődött előprivatizációk technikájához hasonló: az állam vagyonát bevitték kft.-kbe, amelyekben magánszemélyek is tulajdonosként szerepeltek, majd végül az állami vagyont átcsempészték magántulajdonba.

György István ismertetése szerint egy a szálloda felépítését is magában foglaló beruházás kezdete óta öt alkalommal módosították a véghatáridőre vonatkozó szerződéseket, és végül odáig jutottak, hogy a Rác fürdő - amely az eredeti konstrukció szerint maradt volna a gyógyfürdő zrt. tulajdonában - "átvándorolt" a Rác Nosztalgia Kft.-be, amelyben 25-75 az állami és a más, jogi-, illetve magánszemélyek aránya.

Álláspontja szerint jelentős érdeksérelmek történtek a főváros számára: a hitelfelvételek fedezetét az ingatlanok, így többek között a Rác fürdő épülete biztosítja, a gyógyfürdő zrt. pedig ingyenesen engedte át a földhasználati jogot is. "A konstrukció, amely végül kialakult, és 2023-ig semmilyen osztalékfizetésre nem ad módot, a főváros számára súlyosan hátrányos" - vélekedett a frakcióvezető-helyettes.

Közölte: felszólítják a fővárosi önkormányzat illetékeseit, hogy haladéktalanul kezdjenek tárgyalásokat a beruházókkal, és a Rác Nosztalgia Kft.-ben Budapest bevitt vagyonának megfelelő pozíciót harcoljanak ki.

Az MTI a Fidesz fővárosi képviselőcsoportjának tagjaitól kedden megtudta: az ellenzék választ vár arra is, hogy a főváros fürdőtársasága miért mondott le mindenfajta ellentételezés nélkül, gyakorlatilag "az örökkévalóságig" olyan jogosítványairól, mint például a vízhasználati jog. Érthetetlen az ellenzék számára az is, hogy az önkormányzat, annak szakbizottsága az elmúlt években miért járult hozzá érdemi indokolás nélkül a határidő-módosításokhoz, s miért nem tettek semmit a késedelemből eredő károk mértékének csökkentésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását