2024. április 24. - György

Zuschlag-per: A politika mindig beleszólt

A politika minden időszakban megpróbálta befolyásolni az európai uniós ifjúsági pályázatokat, de az EU szigorú döntési mechanizmusa miatt nehezebb volt ezeket a kéréseket teljesíteni.
2009. szeptember 21. hétfő 16:56 - HírExtra
"Ocsovai Tamás helyettes államtitkárt, illetve Mesterházy Attila politikai államtitkárt tudom megnevezni, mint akiktől érkeztek olyan megkeresések, melyek a pályázati folyamat befolyásolására irányultak" - mondta a tanú.

Mesterházy Attila 2002-től a Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztérium politikai államtitkára volt, Ocsovai Tamás pedig ebben az időszakban a tárca gyermek- és ifjúsági ügyekért felelős helyettes államtitkáraként tevékenykedett.

A bíróság előtt kihallgatott tanú 2000-től 2004-ig az ifjúsági ügyekért is felelős minisztérium pályázatait bonyolító Mobilitas közhasznú társaság nemzetközi igazgatója volt, ezért feladatkörébe tartozott az Európai Unió ifjúsági ügyeket érintő pályázatainak intézése.

A tanú vallomásában kitért arra, hogy ez a gyakorlat 2002 előtt, a Fidesz-kormány idején is létezett. (A per csak a 2002 utáni, Zuschlag Jánoshoz köthető pályázatokkal foglalkozik.)

A tanú beszámolt arról, hogy kétféle módon történt befolyásolási kezdeményezés: az egyik esetben közvetlenül fordultak bizonyos pályázatok esetében hozzá, de szavai szerint "ezt egyszerűbb volt kivédeni".

A másik esetben a minisztériumi vezetés segítségét vették igénybe a pályázat érdekében lobbizó emberek - Zuschlag János is -, amit azért volt nehéz kivédeni, mert hierarchikus viszony állt fenn a minisztériumi vezetés és a Mobilitas között.

A tanú - elmondása szerint - a megkeresésekre úgy reagált, hogy felhívta a figyelmet arra, milyen eljárási szabályokat ír elő az EU.

Az uniós ifjúsági pályázatok esetében a pályázatokról a nemzetközi programok tanácsa, egy kilenctagú testület döntött, melynek elnöke egyben a minisztérium egyik főosztályvezetője volt, így közvetlenül kapcsolatban állt a tárca vezetésével - számolt be a döntési mechanizmusról a tanú.

A bíróság előtt a tanú azt vallotta: Mesterházy Attila politikai államtitkár és Ocsovai Tamás helyettes államtitkár személyesen és e-mailben is kérte arra, hogy egyes pályázatok érdekében lobbizzon, de megemlített olyan esetet is, amikor "kis cetliket" mutatott a főnöke - a minisztériumi főosztályvezető -, melyre fel voltak írva a támogatandó pályázatok adatai.

Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére a tanú elmondta: Zuschlag Jánost személyesen ismerte, illetve tudta róla, hogy "a minisztérium környékén erőteljesen jelen van" ifjú politikusként.

"Több alkalommal előfordult, hogy a döntéshozatalt befolyásoló kérése volt. Én ezektől elzárkóztam, a döntéshozatali elvekről, előírásokról tájékoztattam, mire ő úgy reagált: a világ nem így működik" - vallott a Zuschlaggal történt beszélgetésről.

Vallomása szerint Zuschlag János többször hivatkozott Ocsovai Tamásra és Mesterházy Attilára, amikor egy érdekeltségébe tartozó pályázat miatt lobbizni akart.

A tanú hangsúlyozta: az EU-s pályázatok esetén csak azokat tudták a döntéshozók támogatni, amelyek megfeleltek a pályázatban foglaltaknak.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A vádlottak a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre.

Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását