2024. június 18. - Arnold, Levente

Vizsgálják, miért küldték tovább a haldoklót

Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) megkezdte az adatgyűjtést annak a férfinak a halálával kapcsolatban, akit a múlt héten egyik kórházból küldözgettek a másikba.
2009. szeptember 21. hétfő 17:02 - HírExtra
A Péterfy Sándor utcai kórház főigazgatója, Budaházy Emil megerősítette azt a lapinformációt, amely szerint a kórház igazságügyi orvosszakértői boncolást kért, de hétfői tájékoztatása szerint még nem végezték el a boncolást.

Egy középkorú férfi a múlt hétfőn hasi fájdalomra panaszkodott, délután mentővel szállították a Péterfy Sándor utcai kórházba.

Budaházy Emil főigazgató az MTI-nek elmondta: aznap a kórház nem volt felvételis, de a beteget fogadták, megvizsgálták. Az orvos úgy ítélte meg, hogy a beteget tovább kell küldeni egy olyan intézménybe, ahol sebészeti ügyeleti ellátás van, ezért küldte át a férfit a Szent István kórházba.

A Népszabadság írása szerint a beteg hozzátartozói, miután azt közölték velük, hogy a mentőre várni kell, maguk szállították volna át a beteg férfit, de nem a Szent István kórházba, hanem egy ismerős orvoshoz, a budai Szent Margit Kórházba. A férfival csak a Döbrentei térig jutottak, ott a beteg elveszítette az eszméletét, leállt a keringése. Az utcán egy betegkísérő próbálta újraéleszteni, aki közben riasztotta a mentőszolgálatot. A helyszínre érő mentők már csak az agyhalál beálltát tudták megállapítani, de miután a keringés elindítása sikeres volt, a férfit bevitték a Péterfy kórház intenzív osztályára. Itt halt meg a beteg, kedd délelőtt.

Holchacker Péter, az EBF elnökhelyettese az MTI-nek általánosságban elmondta: hasonló esetekben a felügyelet minden, a beteggel kapcsolatos dokumentációt bekér, adott esetben meghallgatják a pácienssel kapcsolatba került orvosokat. Alapvetően azt vizsgálják a felügyeleti eljárás keretében, sérült-e az ellátás során a beteg érdeke, tehát az, hogy a jogi előírásokat és a szakmai szabályokat mindenki, mindenhol maradéktalanul betartotta-e.

"Alapfeladata a hatóságnak az, hogy a tényállás minden részletét kiderítse, és ennek ismeretében a bizonyítékokat egyenként és összességében értékelve hozza meg döntését" - mondta. Arra vonatkozóan, hogy ezt milyen "technikával" teszi, nincs kötelező előírás. Ez lehet személyes nyilatkozattétel, tanúmeghallgatás, a betegdokumentáció bekérése.

Hozzátette: a felügyelet sohasem személyes felelősséget állapít meg, az esetlegesen kiszabott bírság az intézményt terheli. Holchacker Péter kiemelte: az EBF tapasztalata az, hogy amennyiben a felügyelet határozatban elmarasztal egy adott kórházat, az intézmény megpróbál javítani belső struktúráján, eljárásrendjén, betegdokumentáción vagy a tájékoztatáson.

A bírság összege változó, a felső határ tízmillió forint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását