2024. május 9. - Gergely

Kézzel-lábbal az elvonások ellen

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ) is elfogadhatatlannak tartja a további forráskivonást az egészségügyből, egyben kész csatlakozni a kórházi szakmai szervezetek tervezett akcióihoz; az erről szóló állásfoglalást hétfőn juttatta el a szakszervezet az MTI-hez.
2009. szeptember 21. hétfő 12:24 - HírExtra
Az OSZSZ támogatja a Magyar Kórházszövetség, az Egyetemi Klinikák Szövetsége, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete és a Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátás Szövetsége múlt héten nyilvánosságra hozott közös állásfoglalását - írta Berki Zoltán elnök.

A közlemény szerint a szövetség számára is elfogadhatatlan a további források kivonása az egészségügyből. Nem vállalható fel a betegellátás további elszegényítése, az egészségügy munkavállalóinak tömeges elbocsátása, munkakörülményeinek további lerontásán keresztül a szakma, a hivatás gyakorlásának ellehetetlenítése. Mint írta, kevés az ápoló és az orvos. A fizetések megalázóan alacsony és folyamatosan csökkenő szintje miatt, egy élhetőbb egzisztencia reményében egyre többen hagyják el az ágazatot, vagy az országot.

A Magyar Kórházszövetség és társszervezetei múlt heti sajtótájékoztatójukon azt mondták, nincs elég pénz az idén az egészségügyi intézmények működtetésére, s a szaktárca által megküldött finanszírozási rendelettervezet az ágazati érdekképviseletek számára elfogadhatatlan.

Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke akkor azt hangoztatta: nem a finanszírozási rend megváltoztatására van szükség, hanem elegendő forrásra, hogy ki tudják fizetni a béreket, a közüzemi és a beszállítói számlákat. Arra figyelmeztettek, hogy a források a csökkentéssel már a bérek kifizetésére sem elegendőek, és ha nem adnak az ágazatnak több pénzt, akkor mintegy 10 ezer egészségügyi dolgozó veszítheti el állását, jó részük pedig éppen a kórházakban nélkülözhetetlen ápoló.

Továbbá figyelemfelhívó és tiltakozó akciósorozattal is készülnek, ha kéréseiket a kormányzat nem teljesíti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását