2024. május 14. - Bonifác

Aminek jót tett a válság

A gazdasági válság az utóbbi negyven év legnagyobb mértékű csökkenését okozta az üvegházhatású gázok kibocsátásában, mutatta ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).
2009. szeptember 21. hétfő 12:30 - HírExtra
A szerves tüzelőanyagok használatából fakadó gázkibocsátás idei visszaesése még a nyolcvanas évek elején - az olajárrobbanást követő világgazdasági recesszió idején - végbement kibocsátás-csökkenést is felülmúlja. A légkörbe kerülő szén-dioxid és egyéb káros gázok mennyiségének csökkenése főként az ipari termelés visszaesésének tudható be. További fontos tényező, hogy az energiaszükséglet mérséklődése nyomán jegeltek számos energetikai beruházást, így nem épült meg például egy sor széntüzelésű erőmű.


A válság hatására kialakult új helyzet "páratlan lehetőség" a döntéshozók számára, hogy a koppenhágai klímakonferencián a fenntarthatóság útjára tereljék a világ energetikai rendszerét, véli Fatih Birol, az IEA vezető közgazdásza. "Ha viszont elszalasztják ezt az esélyt, később már jóval drágábban és ezért nehezebben lehetne majd biztosítani a környezeti fenntarthatóságot az energiatermelés és -felhasználás rendszerében" - mondta a párizsi központú szervezet szakértője.

Jelentős a kormányzati klímavédelmi intézkedések szerepe is. A csökkenés nagyjából 20 százalékban ezeknek köszönhető, a hivatalosan még nem publikált tanulmány szerint, amelyről a The Financial Times című londoni gazdasági lap számolt be hétfőn.

A tanulmány része az ügynökség éves jelentésének (World Energy Outlook), amely novemberben, a koppenhágai konferencia elé időzítve jelenik majd meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását