2024. május 14. - Bonifác

Csúcsértekezlet a tejtermelés helyzetéről

Több európai országban a gazdálkodók tiltakozásától kísérve hétfőn Berlinben megkezdődött a tejágazat nemzetközi csúcsértekezlete.
2009. szeptember 21. hétfő 11:50 - HírExtra
A tanácskozáson uniós tisztségviselők, a tejágazat képviselői és kutatók az ágazat válságáról, valamint a lehetséges megoldásokról is véleményt cserélnek. A hétvégén német és francia tejtermelők torlaszoltak el egy hidat Kehl és Strasbourg között háromnegyed órára, és jelképesen két liter tejet öntöttek a Rajnába. A 60-70 német és tíz francia termelő 35 konténernyi (egy konténer mintegy 5 ezer liter) tejjel öntöztek meg egy közeli mezőt.

Ausztriában az alacsony tejárak miatt tiltakozó gazdálkodók közül kétszázan vasárnap délelőtt traktorjaikkal vonultak fel Gaisbergnél és mintegy 150 liter tejet ajándékoztak az arra haladó turistáknak, valamint kerékpárosoknak.

Az osztrák kancellár segítséget ígért a tejtermelőknek, és egy választási gyűlésen vasárnap a német kancellár is ígéretet tett, hogy küzdeni fog a méltányosabb tejárakért.

A magyar agrárkamara elemzése szerint az elmúlt hónapokban az európai tejpiac egyensúlya megingott, amelyet a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság csak tovább súlyosbított. Míg 2008-ban a termelési költségek csak igen enyhe csökkenést mutattak, a tejárak decemberre 17 százalékkal mérséklődtek 2007 decemberéhez képest, ami az ágazat jövedelemtermelő képességét jelentősen rontotta. A szervezet úgy véli, a közeljövőben nem várható a jelenlegi irányzat megfordulása, ami tovább mélyíti a tejpiacon kialakult krízist.

A tejágazat válságának egyik oka a tejtermékek iránti nemzetközi kereslet csökkenése. Az EU exportja 2008-ban szinte minden tejtermék esetében visszaesett. 2007-hez képest a sajt kivitele 7 százalékkal, a sovány tejporé 12 százalékkal, a vajé 29 százalékkal, míg a vajolajé 35 százalékkal csökkent.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását