2024. április 26. - Ervin

Megállapodástervezetet fogadtak el a kórházak

Megállapodástervezetet fogadtak el a kórházi szakmai szervezetek képviselői és az egészségügyi miniszter pénteki, budapesti egyeztetésén, a dokumentum szerint egyebek mellett bázisfinanszírozást vezetnek be október elsejével.
2009. szeptember 18. péntek 21:33 - HírExtra
Székely Tamás miniszter a többórás egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón közölte: a megállapodás akkor lép hatályba, ha a delegáló szervezetek jóváhagyják a dokumentumban foglaltakat.

"A megállapodás arról szól: a kormány nem zárkózik el attól, hogy többletfinanszírozást biztosítson az egészségügy részére" - mondta az egészségügyi tárca vezetője.

Mint kifejtette, a szervezetek jövő keddig javaslatot tesznek az általuk fenntarthatónak vélt struktúrára és az általuk finanszírozhatónak gondolt teljesítményekre. A tervek szerint október elsejével bevezetik a bázisfinanszírozást. A fix finanszírozás egy meghatározott minimális teljesítményhez van kötve - mondta Székely Tamás, hozzátéve: a minimális teljesítményt a bázisidőszak és a delegáló szervezetek javaslata alapján határozzák majd meg.

A miniszter kijelentette, hogy ha delegáló szervezetek elfogadják a tervezetet, akkor jövő kedden véglegesítik a megállapodást és azt október elsejével életbe léptetnék.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a delegáló szervezetek részéről jóvá fogják hagyni a tervezetet és biztosítva lesz az elkövetkezendő három hónapban a kórházak finanszírozása. Varga Ferenc közölte: ha aláírják a megállapodást, akkor nem tartják meg az október 7-ére tervezett kórházi megmozdulásokat. Arra kérdésre, hogy tartották-e magukat a kórházak a 25 milliárdos követeléshez, azt válaszolta: "nem az összegszerűség volt a megállapodás lényege, hanem az, hogy egy megfelelő struktúrához megfelelő finanszírozás igazodjon".

Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért vezetője kiemelte, hogy még nincs megállapodás, azt a szervezeteknek jóvá kell még hagyniuk. Mint megjegyezte, a szervezetek képviselői arra kaptak felhatalmazást, hogy 25 milliárd forintos összegről tárgyaljanak.

Székely Tamás kérdésre válaszolva közölte, hogy arról még nincs döntés, mennyi pluszpénzt tudnak adni. Kitért arra: a szakmai szervezetek képviselőinek kapniuk kellene valamiféle mozgásteret a delegáló szervezetektől, hogy eltérhessenek ettől a bizonyos összegtől.

A miniszter az otthonszülés kapcsán elmondta, hogy a szabályozással elkészültek, azonban egy dologban nem tudnak megegyezni a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnevezésű szervezettel: abban, hogy mit értenek otthonszülés alatt. A tárca álláspontja szerint otthonszülés az, ha valaki az életvitelszerű tartózkodás helyén hoz világra gyermeket.

A pénteki egyeztetésen részt vett még a Medicina 2000, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete és az Egyetemi Klinikák Szövetségének képviselője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását