2024. április 20. - Tivadar

Még kevesebb jut a megyei kórháznak

A bázisfinanszírozás bevezetésével az eddiginél is nehezebb helyzetbe kerülhet a Tolna megyei kórház, amely a főigazgató közlése szerint 130-150 millió forinttal kapna kevesebbet októbertől.
2009. szeptember 18. péntek 17:05 - HírExtra
Az eddigi mintegy 530-550 millió forintos havi finanszírozás helyett októbertől 438 millió forintot kap a betegellátásra a Tolna megyei Balassa János Kórház - mondta az MTI-nek Muth Lajos főigazgató.

A kórház bérköltsége havi 400 millió forint, ami azt jelenti, hogy 38 millió forint jut működésre - tette hozzá. Megjegyezte: augusztusban önmagában az onkológiai gyógyszerek több mint húszmillió forintba kerültek.

A főigazgató rámutatott arra, hogy ezt a finanszírozást is csak akkor kapja meg az intézmény, ha a korábbi teljesítményt tartja; ellenkező esetben tíz százalékkal jut alacsonyabb összeg a Tolna megyei kórháznak. "Ez képtelenség, így nem lehet működni" - fogalmazott.

Az intézményvezető korábbi közlése szerint a kórház az áprilisban bevezetett teljesítményfinanszírozás alapján havi 70 millió forinttal kapott kisebb összeget, mint korábban, a hétmilliárd forintos költségevetésből gazdálkodó intézmény az év végére egymilliárd forintos hiánnyal számolt.

A fenntartó Tolna megyei közgyűlés pénteki ülésén 300 millió forinttal emelte folyószámla-hitelkeretét, és októberben százmillió forint többlettámogatást nyújt a Balassa János Kórháznak.

Puskás Imre (Fidesz) közgyűlési elnök a döntés kapcsán azt mondta: "úgy veszünk fel hitelt, hogy a kedvezményezett a Bajnai-kormány lesz, de mi állunk helyt érte".

Véleménye szerint az egyetlen vállalható alternatíva, hogy demonstráció, polgári engedetlenség útján kell kikényszeríteni, a kormány teljesítse kötelezettségét az egészségügyi ellátás terén.

A hitelkeret emelésével a megyei önkormányzat adósságállománya és a kamatteher az idei 606 millió forinttal szemben jövőre meghaladja az 1 milliárd 280 millió forintot.

Puskás Imre kijelentette: az adósságállománnyal, az illetékbevétel csökkenésével és a "biztosra vehető" jövő évi megszorításokkal a Tolna megyei önkormányzat rövid időn belül csődhelyzetbe kerül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását