2024. május 26. - Fülöp, Evelin

A KDNP már a gödörben látja a vasutat

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint egyre nagyobb káosz felé taszítja a kormány a vasutat.
2009. szeptember 18. péntek 13:27 - HírExtra
Molnár Béla országgyűlési képviselő pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján kifogásolta, hogy a kormány - bár másfél éve szétbontotta a MÁV-ot több részre, külön választva a személyszállítást, a vasúti kocsik javítását és a vasúti mozdonyok működtetését -, most ismét összevonást tervez és személyszállító Zrt.-t hozna létre.

A visszaalakítás az előzetes adatok szerint 48 milliárd forintba kerülne - jegyezte meg a KDNP-s politikus, aki szerint kérdéses, hogy valójában mennyit kell majd ráfordítani.
A politikus felvetette, hogy az átalakítás után a különféle engedélyek beszerzése a vonatközlekedéshez milyen összeget emészt majd fel, és mi lesz a MÁV járműpark tulajdonjogával. Mennyi hitelt vesz fel a MÁV, hogy ezt az "ámokfutást" finanszírozni tudja? - kérdezte.

Molnár Béla kitért arra is: az újonnan létrehozandó személyszállító zrt.-t a tervek szerint a MÁV-hoz helyeznék vissza, amelynek "vízfejét" a mai napig nem szüntették meg, s ahol szerinte nem a vasúti érdekek mentén tevékenykednek az oda kinevezett nem vasutas vezetők. Ezzel még rosszabb helyzetbe hozzák a MÁV-ot - mondta.

A KDNP-s politikus szerint a MÁV-vezetők magas fizetése messze nincs összhangban a kormányfő korábbi kijelentésével, hogy mindenkire érvényesek a megszorítások.
Molnár Béla nem tartotta elfogadhatónak a Cargó eladását sem. Kifogásolta azt is, hogy bár uniós elvárás lenne, pályavasúttal foglalkozó egységet nem hoztak létre.

A kormány mindent megtesz, hogy teljes mértékben kiszipolyozza a vasutat, kiszedjen belőle mindent, és nem érdekli mi lesz a magyar közösségi közlekedés jövője - összegezte véleményét.

Szerinte nem megtakarításról van szó, hanem tékozló költekezésről, amely ellen a vasutas szakmával együtt tiltakoznak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását