2024. július 20. - Illés

Segélyek: "változtatni kell"

Szükség van a rendszeres szociális segélyezés korrekciójára, a szükséges törvénymódosításokról ősszel tárgyalhat a parlament - erről a szociális és munkaügyi miniszter beszélt hétfőn Bátonyterenyén egy foglalkoztatási konferencián.
2008. június 30. hétfő 18:14 - Hírextra
Szűcs Erika kifejtette: a társadalmi igazságérzet tekintetében már előrelépés lenne, ha olyan rendszer alakulna ki, amelyben a munkával nagyobb jövedelmet lehet szerezni ahhoz képest, amit segélyből lehet megkapni.

Ehhez módosítani kell a foglalkoztatási, a szociális, és az alkalmi munkavállalói könyvről szóló törvényt - tette hozzá.

Szűcs Erika egy új intézkedésről is beszámolt, miszerint a nagy állami beruházások közbeszerzési nyertesei akkor végezhetik majd el a munkát, ha legalább 10 százalékban rendszeres szociális segélyezetteket foglalkoztatnak.

Ha a vállalkozások ilyen státuszú embereket foglalkoztatnak a 47 leghátrányosabb kistérségben, akkor három évig teljes járulékmentességet kaphatnak - mondta.

A miniszter ugyanakkor arra is kitért, hogy a munkaerőpiacra bevonható társadalmi csoportok közül a közvélemény a rendszeres szociális segélyezettekre fókuszál, de adatokkal támasztotta alá, hogy "messze nem ez az igazi probléma".

Eszerint 160-180 ezer a segélyezettek száma, átlag havi 27 ezer forinttal számolva 2007-ben 60 milliárd forintot fordított erre az állam. A munkaképes korú rokkantak száma 440 ezer fölött van, az ő ellátásukra 580 milliárdot költöttek, míg a 170-180 ezer gyesen lévő nő ellátására 57 milliárdot.

Szűcs Erika azt hangsúlyozta, hogy Európában ott tudtak magas foglalkoztatási rátát elérni, ahol be tudták vonni azokat, akiknek "munkára foghatósága valamilyen szempontból korlátozott", és Magyarországon is munkaerő-tartalék van a kisgyermeket nevelő nők, a fogyatékossággal élők, az egészségkárosodottak körében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását