2024. május 14. - Bonifác

"Lelkissimeretes döntésért" a mentelmi bizottságért

A képviselői esküben szereplő "lelkiismeretes" döntés érdekében kezdeményezte az Országgyűlés mentelmi bizottsága, hogy "tisztelettel megkeresi" a legfőbb ügyészt azzal:
2009. szeptember 15. kedd 19:08 - HírExtra
A megkeresés "különös tekintettel" a személyes adattal visszaélés vétségének és a kényszerítés bűntettének gyanúját megalapozó tényállásbeli elemekre irányul - közölte Géczi József Alajos, hozzátéve: ha valamilyen irat megküldése nem lehetséges, akkor azt is kérik a legfőbb ügyésztől, hogy válaszában ezeket a részleteket "az eddigieknél lehetőleg konkrétabban" világítsa meg.

A bizottság elnöke úgy fogalmazott: kedden "első olvasatban" tárgyalták a legfőbb ügyész megkeresését, amelyben személyes adattal visszaélés vétsége és kényszerítés bűntette gyanúja alapján indítványozta Dávid Ibolya és Herényi Károly országgyűlési képviselők mentelmi jogának felfüggesztését.

Minden eddigi parlamenti ciklusban előfordult két-három olyan eset, ahol a mentelmi bizottság az úgynevezett "közvádas" ügyben a mindenkori legfőbb ügyészhez fordult. Györgyi Kálmán, majd Polt Péter is akceptálta ezeket a bizottsági megkereséseket - hívta fel a figyelmet Géczi József Alajos, aki ennek kapcsán arra is utalt, hogy a bizottság az elmúlt húsz évben hagyományosan jól együttműködött az alkotmányos intézményekkel.

"A válasz megérkezése után a mentelmi bizottság haladéktalanul folytatja a megkeresés érdemi tárgyalását, hogy ajánlását minél előbb az Országgyűlés plenáris ülése elé terjeszthesse" - olvasható a közleményben, amelyben a bizottsági elnök annak a véleményének is hangot ad: sajnálatosnak tartja, hogy a bizottság eddigi gyakorlatától eltérően "a zárt ülésről kiszaladgálva" egyesek "spontán sajtótájékoztatót" tartottak.
A közlemény szerint a bizottság ebben az ügyrendi kérdésben 6 igen 4 nem szavazattal hozta meg határozatát.

A mentelmi bizottságnak összesen tíz tagja van: Géczi József Alajos (MSZP), a bizottság elnöke, Balsai István (Fidesz), a bizottság alelnöke, Csákabonyi Balázs (MSZP), Sándor István (MSZP), Tatai-Tóth András (MSZP), Cser-Palkovics András (Fidesz), Németh Szilárd István (Fidesz), Móring József Attila (KDNP), Bőhm András (SZDSZ) és Dávid Ibolya (független) képviselő.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője a bizottsági ülés után újságíróknak úgy fogalmazott: az "MSZP a titkosszolgálatokat politikai céljaira használja fel", és az is egyértelmű, hogy ebben "az MDF az MSZP bűntársa".

Kiemelte: közvádas ügyekben nem szokás, hogy a mentelmi bizottság iratokat kér be az ügyészségtől.

Csapody Miklós, az MDF országgyűlési képviselője kedden az MTI-vel azt közölte: a bizottságnak joga volt arra, hogy ezzel a megkereséssel éljen, de sem a Fidesznek, sem senki másnak nincs joga arra, hogy egy parlamenti bizottság zárt üléséről majdhogynem élő adásban számoljon be, s közben valótlanságokat állítson.

"Aki a Fidesszel van - legyen polgármester, parlamenti képviselő, vállalkozó vagy bármi más -, annak bármit lehet" - olvasható Csapody Miklós közleményében. Mint hozzáteszi: "ha mégis kínos ügy kerül nyilvánosságra - Fót, Nagykanizsa, Esztergom -, úgy a Fidesz mélyen hallgat a saját kínos ügyeiben, más ügyében méltatlanul hangos".

Almássy Kornél független képviselő az MTI-nek a bizottsági ülésen történtekre úgy reagált: miután kormányzati körök "vélhetően" tavaly is megsegítették Dávid Ibolyát az MDF tisztújításában egy CD hozzá juttatásával, most ismét úgy tűnik, hogy a szocialista párt időhúzással segíti az MDF elnökét.

Az adatgyűjtési ügy azután került a figyelem középpontjába, hogy Dávid Ibolya, az MDF elnöke tavaly szeptember 12-én sajtótájékoztatón jelentette be: a legfőbb ügyésztől és az NNI-től is soron kívüli vizsgálatot kér, mert a birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél - a párt visszalépett elnökjelöltje - érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. A Fővárosi Főügyészség szeptember 18-án elutasította az MDF elnökének feljelentését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását