2024. május 17. - Paszkál

Stabil a fővárosi gazdállodás

Az országos tendenciákkal ellentétben Budapesten nem várható idén az iparűzésiadó-bevétel csökkenése; a fővárosi önkormányzat első féléves gazdálkodását a stabilitás jellemezte, biztosítva volt a működőképesség és a törvényi kötelezettségek teljesítése.
2009. szeptember 15. kedd 19:14 - HírExtra
A Városháza kommunikációs igazgatója elmondta, hogy az Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes által jegyzett beszámoló jövő héten kerül a Fővárosi Közgyűlés elé.

Nyáry Krisztián kifejtette, hogy az önkormányzat működési bevételei és kiadásai az első félévben összességében időarányosan alakultak.

A beruházási és felújítási kiadások teljesítése azonban ezúttal is elmaradt az időarányostól. Ennek elsődleges oka a közbeszerzési és engedélyezési eljárások időigényessége, ezért a tényleges kifizetések az utolsó negyedévben várhatók. Az emiatt képződött, átmenetileg szabad pénzét államilag garantált értékpapírokba fektette az önkormányzat.

A beruházások önrészét biztosító kölcsönök közül az első félévben a szennyvízcsatorna-fejlesztésekhez szükséges világbanki hitel utolsó részletét hívták le, 1,1 milliárd forint értékben. Az Európai Unió bankja, az EIB által biztosított hitelből az első félévben nem hívtak le pénzt.

Az önkormányzat költségvetésének 540 milliárd forintos módosított előirányzatában szereplő bevételek 40 százaléka, 217 milliárd forint folyt be 2009 első hat hónapjában. A költségvetési intézmények működési bevételei - az előirányzotthoz viszonyítva az időarányost meghaladóan - csaknem 60 százalékra, 15,3 milliárd forintra teljesültek az első fél évben.

A helyi iparűzési adó fővárosi szinten tervezett 196 milliárd forintos éves előirányzatából 87 milliárd forint (44,5 százalék) folyt be. Ebből a forrásmegosztási rendeletnek megfelelően több mint 46 milliárd forintot a kerületek, csaknem 41 milliárdot a fővárosi önkormányzat kapott.

Csökkent viszont az idegenforgalmi adóbevétel, amelynek 1,5 milliárd forintos előirányzata 35 százalékra teljesült. A tavalyi év azonos időszakához képest 20 százalékos visszaesés tükrözi az ágazatban tapasztalható szobaár-bevétel és vendégéjszaka-visszaesést - mondta a kommunikációs igazgató. E bevételből a kerületek 277 millió, a főváros 247 millió forintot kapott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását