2024. május 3. - Tímea, Irma

Orbán már mindent elmondott

Orbán Viktor Fidesz-elnök az esztergomi üggyel kapcsolatban a hétvégén nyilatkozott, ehhez a párt nem kíván semmit hozzátenni.
2009. szeptember 8. kedd 17:22 - HírExtra
Vasárnap reggel háromszáz tüntető várt Orbán Viktorra Esztergomban, ahol a pártelnök előadást tartott. A tüntetők Meggyes Tamás fideszes polgármester tevékenysége ellen emeltek szót, és arra kérték Orbán Viktort, aki Esztergom díszpolgára, hogy vizsgálja ki a Szent István Gimnáziumban történeteket.

"Ha a polgárok nem elégedettek az önkormányzat működésével, megoldást csak a kormányzattól remélhetnek. Készülünk a kormányzásra, de egyelőre semmilyen eszköz nincs a kezünkben, hogy segítsünk az embereknek" - jelentette ki Orbán Viktor az MTI tudósítójának az előadás után. A demonstrációt a Jobbik szervezte, de más polgári szervezetek is csatlakoztak a megmozduláshoz.

A Népszabadság kedden azt írta: nem fogott kezet és nem is beszélt egymással vasárnap Esztergomban Orbán Viktor és Meggyes Tamás, holott a város fideszes polgármestere jelen volt a Fidesz elnökének előadásán a Szent Adalbert Központban.
Az Élőlánc Magyarországért szervezet az esztergomi gimnáziumban történtek apropóján tartott kedden Budapesten sajtótájékoztatót, ahol Lányi András, a szervezet elnökségi tagja azt mondta, a Fidesznek be kellene láttatnia Meggyes Tamással, hogy felül kell vizsgálnia a Szent István Gimnáziumban történteket.

Lányi András az MTI kérdésére azt mondta: úgy gondolja, "Meggyes Tamás igen rosszkor provokálta a pártját, amelyet a választások előtt színvallásra kényszerít".
"Én személy szerint is tudni szeretném, hogy kinek hihetünk: a Fidesz oktatáspolitikusai számunkra meggyőző, rokonszenves nyilatkozatainak, vagy azoknak a cselekedeteknek, amelyeket az iskola, a tantestület rovására egy fideszes önkormányzat véghezvisz" - jelentette ki.

Az esztergomi önkormányzat és a Szent István Gimnázium viszonya akkor romlott meg, amikor 2007-ben az intézményt egy várostól távol lévő ingatlanba költöztették, és két hetet csúszott a tanévkezdés. A képviselő-testület akkor leváltotta az önkormányzat felelősségét hangoztató igazgatót, és visszavonta az esetről tudósító újságíró feleségének igazgató-helyettesi megbízását.

A 2008/2009-es tanév végén a diákok a gimnáziumban nem mentek be az órákra, többször tiltakozó gyűlést szerveztek, mivel az önkormányzat öt évre kinevezte a korábban egy évre megbízott igazgatót, akinek a pályázatát a tanári kar, az iskolaszék és a diákönkormányzat is elutasította.

Az egyik gyűlésen V. Balázs az osztályteremben maradva felgyújtott egy újságpapírt, majd kiderült, hogy korábban egy padot is megégetett. A tanárok tetteiért felelősségre vonták, és beküldték az igazgatóhoz. A 16 éves fiú ekkor táskáját a padban hagyta, és a közeli síneken érkező vonat elé feküdt, a szerelvény pedig halálra gázolta.

Az igazgató a történtek miatt a tantestület 22 tagja ellen kezdeményezett fegyelmi vizsgálatot, a képviselő-testület fegyelmi tanácsa végül 16 eljárást indított, ebből hét augusztus végén elbocsátással zárult. A nyár folyamán öten mondtak fel, így a tanévet 12 korábbi tanára nélkül kezdte meg az iskola.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását