2024. április 27. - Zita

Csingiz Ajtmatov éve

Csingiz Ajtmatov kirgiz író évének nyilvánították a 2008-as évet hazájában - az erről szóló rendeletet csütörtökön írta alá Kurmanbek Bakijev államfő.
2008. január 31. csütörtök 15:02 - Hírextra
A kirgiz nemzeti irodalom megteremtője, aki egy évtizede nagykövetként képviseli hazáját a Benelux-államokban, decemberben ünnepli nyolcvanadik születésnapját.

Csingiz Ajtmatov egyike a világ legtöbb nyelvre lefordított szerzőinek - műveit 150 nyelven, összesen 40 millió példányban adták ki. Írásaiban a természet és a történelem viharaiban küszködő embereket ábrázol, a kirgiz legendák szimbólumrendszerét ötvözve a modern próza eszközeivel.

Kirgiz nyelven írt első elbeszélései 1952-ben jelentek meg. Hat évvel később, 1958-ban látott napvilágot Dzsamila szerelme című kisregénye, amelyet Louis Aragon méltatott és fordított le franciára, s amely világhírűvé tette nevét. Nevéhez olyan nagysikerű művek fűződnek egyebek közt, mint A versenyló halála (1967), Fehér hajó (1970), Az évszázadnál hosszabb ez a nap (1981), Vesztőhely (1986).

1990-ben látott napvilágot Dzsingisz kán fehér fellege című írása, 1994-ben jelent meg a Kasszandra jele című regénye.

Csingiz Ajtmatov számos művét megfilmesítették (Az első tanító, Fehér hajó, Korai darvak), s ő is több forgatókönyvet írt.

1993-ban megkapta az osztrák Európa irodalmi díjat, és több alkalommal jelölték irodalmi Nobel-díjra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását