2024. május 12. - Pongrác

Szabadlábon a "nadrágos" újságírónő

Szabadlábra került kedden a Szudánban nadrágviselésért elítélt újságírónő, miután a szudáni újságíró-szövetség kifizette helyette a pénzbírságot.
2009. szeptember 8. kedd 17:16 - HírExtra
Lubna Ahmed al-Huszeint, egy baloldali lap újságíróját és a szudáni ENSZ-misszió sajtóosztályának volt munkatársát 500 szudáni font (209 amerikai dollár) bírság kifizetésére kötelezték hétfőn azzal, hogy ha nem hajlandó erre, akkor egy hónapra börtönbe kell vonulnia. A nő 40 korbácsütést is kaphatott volna. Az ügy világszerte nagy felháborodást keltett. "Nem vagyok boldog, mert több mint 700 nő van még börtönben, akit senki sem vált ki" - mondta kiszabadulása után az újságíró a Reuters hírügynökségnek.

Huszein július 3-án egy étteremben tartózkodott, amikor a közerkölcs fenntartására létrehozott rendőrség tagjai berontottak, és 13 nadrágot viselő nőt bekísértek az őrsre. Tízüket két nap múlva ismét berendelték a rendőrségre, és tíz korbácsütést mértek azokra, akik az egyszerűsített eljárást vállalták. Huszein és a másik két nő azonban a bírósági tárgyalást választotta, s az ítélet után közölte, hogy inkább börtönbe megy, mert a bírság kifizetésével elismerné az ellene indított bűnvádi eljárás jogosságát.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának szóvivője elítélte a szudáni eljárást, és leszögezte, hogy az ellentétben áll a nemzetközi joggal, és a nemek közötti egyenlőség elvét is megsérti. A szóvivő szerint Huszeint ráadásul önkényes és igazságtalan eljárás keretében ítélték el. "A védelem tanúit nem hallgatták meg, és az sem világos, hogy lehet-e fellebbezni" - mondta Rupert Colville egy genfi sajtótájékoztatón.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását