2024. május 5. - Györgyi

Fidesz: Végső csapás a turizmusra

Az idegenforgalmi adó minden forintja után járó két forint állami támogatás felére csökkentésével a kormány végső csapást mérhet a turizmusra.
2009. szeptember 8. kedd 18:09 - HírExtra
A képviselő kiemelte: a támogatás tervezett mérséklése nagyságrendileg ötmilliárd forint forráskivonást jelent a turizmusból, de a döntésnek emellett az is következménye lehet, hogy semmi nem fogja ösztönözni az önkormányzatokat az idegenforgalmi adó beszedésére.

Bánki Erik azt mondta: a szocialisták ismét becsapták az embereket, mivel 2006-ban a nemzeti turizmus-fejlesztési stratégiában még minden egyes beszedett forintra jutó harmadik támogatási forintot terveztek, amelyből az állam, az önkormányzatok és a piaci cégek egy szervezetbe tömörülve szervezhették és népszerűsíthették volna a turizmust.

Közölte: évek óta csökken a turisztikai bevételek nagysága Magyarországon. Idén az első fél évben a külföldi vendégek száma 14 százalékkal, a belföldi turisták száma pedig 9 százalékkal mérséklődött. A külföldiek által Magyarországon eltöltött vendégéjszakák száma 12 százalékkal, míg a belföldieké 9 százalékkal csökkent az idei első hat hónapban, a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Az országba látogató külföldiek száma az elmúlt években jelentősen visszaesett, azonban a turizmusból kieső bevételeket pótolta az élénkülő belső kereslet.

Bánki Erik hozzátette: a turizmus évről évre gyengébb teljesítményéhez hozzájárult az is, hogy a kormány folyamatosan csökkentette az ágazatnak szánt támogatási összegeket a 2006-os 12,5 milliárd forintról az idei 5 milliárd forintra. Emellett nőttek az adóterhek is; a vendéglátóiparban 12 százalékról 25 százalékra, a szállodaiparban pedig 18 százalékra nőtt az átlagos adó, öt év alatt több mint százmilliárd forint terhet róva a turizmusra.

A képviselő úgy vélte, az idegenforgalmi adó után járó támogatás csökkentése mellett az üdülési csekk megadóztatása jelentheti a végső csapást a turizmusra, mivel a szabályozástól várt 14-15 milliárd forint adóbevétel nem reális, viszont a rendelkezés nyomán több mint 30 ezer munkahely szűnhet meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását