2024. április 26. - Ervin

Csokoládés lecsó?

Több mint kétszáz bográcsban rotyog a lecsó szombaton Szentesen; a nevezők a gombás lecsótól a csokoládésig mindent megfőztek már az előző években, a szervezők ebből tanulva már semmin nem csodálkoznak - mondta el a szentesi Hunor Coop Zrt. elnök igazgatója az MTI-nek.
2009. szeptember 4. péntek 14:21 - HírExtra
Az idén nyolcadik alkalommal megrendezett program látogatottsága a remények szerint meghaladja majd tízezres nagyságrendet - tette hozzá Mészáros Zoltán.

A lecsó az univerzum tükörképe - tartják a szervezők. Hívhatják ratatouille-nak Provence-ban, gyuvecsnak Szerbiában, a magyar lecsónak, és leginkább a szentesi változatnak azonban nincs párja - állítják.

A helyi tradíciókon nyugvó fesztivál 2002-ben indult útjára. Van, aki dinszteli, van aki pirítja a hagymát az elején, és a paprika darabolási módjáról is megoszlanak a vélemények. Kerülhet bele füstölt kolbász, lecsókolbász, virsli, hús, gomba, lehet csípős, vagy édeskés. Van, aki elfőzi a levét vagy éppen bő lére ereszti, a végén kerülhet bele tojás vagy rizs, a minimalista paradicsom-paprika párossal pedig szemben állhat a tejszínes, narancsos, pulykahúsos változat.

A magyar nevezők mellett érkeznek a Vajdaságból és Kárpátaljáról is „lecsó-mesterek”, de az Erdélyiek is állandó résztvevőnek számítanak. Mellettük bejelentkezett egy osztrák család, de jönnek Kanadából is, sőt a Kínai nagykövetség munkatársai is fakanalat ragadnak, mivel tavaly annyira jól érezték magukat vendégként.

Miután a zsűri már három évvel ezelőtt feladta a küzdelmet a rengeteg étellel, sorsolással választják ki a győztest. 2006-ban ugyanis elérték a nyolcvan bográcsot, így már nem volt vállalható a kóstolásos döntési módszer.

A rendezők és a prominens személyek azért díjazzák a legötletesebb lecsót. Ebben a kategóriában tavaly a norvég viking-lecsó nyert, a specialitásba darált rénszarvas sonka került. Fontos szerep jut a tálalásnak és a "hitelességnek", ezért vannak, akik népviseletben főznek. Az elmúlt években készült patisszonos és lencsés lecsó, nagy meglepetést és végül elismerést váltott ki a csokoládés lecsó, de volt káposztás és húsgombócos is.

A különleges fogások nem maradnak titokban, mert a szakácsok csak úgy vehetnek részt a sorsolásban, ha az elkészült étel receptjét átadják a szervezőknek. A szervezők már receptfüzet is kiadtak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását