2024. május 4. - Mónika, Flórián

A cigányság csak politikai akarattal integrálható

Különféle programok helyett igazi politikai akaratra van szükség a cigányság helyzetének javítására, a kormány azonban megelégszik látszatintézkedésekkel, ami elfogadhatatlan, és a társadalmi feszültségek további növeléséhez vezet - jelentette ki a Roma Integrációs Tanács roma irányító és monitoring bizottságának társelnöke az MTI-nek szerdán adott nyilatkozatában.
2009. szeptember 2. szerda 20:42 - HírExtra
Ruva Pál író, politikus elmondta: a cigányok ellen megnyilvánuló, manapság felizzó gyűlölködés csak elterelő hadművelet. A romaellenes közhangulat szítása mögött szerinte az a szándék áll, hogy eltereljék a figyelmet a politikában és a gazdasági életben burjánzó fehérgalléros bűnözésről, valamint arról, hogy a közpénzek milliárdos nagyságrendben vándorolnak magánzsebekbe.

A cigányság számára elkülönített pénzek nem értek célba, a települések szélén húzódó nyomortelepeket nem számolták fel, márpedig a nyomor bűnözést szül, ami pedig gyűlöletspirál kialakulásához vezet. Ezért a nyomor felszámolása a megoldás a társadalom megbékéléséhez - hangsúlyozta.

A tanácsba delegált cigány civil szervezetek szakemberei ki is dolgoztak kész, átfogó tervet a romák százezrei számára egyre nehezebbé váló életkilátások javítására, ám az illetékes minisztériumok az elküldött dokumentumra legutóbb még csak nem is reagáltak - állította a bizottság társelnöke.

Megítélése szerint fontos lenne, hogy a kormány a szabályozók módosításával a cigányoknak munkát adó vállalkozókat különféle kedvezményekkel tegye érdekeltté. Ugyancsak elengedhetetlen, hogy a kormány a külföldi multinacionális cégek letelepülésének, működésének feltételeként kösse ki bizonyos számú roma foglalkoztatását - tette hozzá.

A Roma Integrációs Tanács a kormány döntésére 2007-ben alakult meg. A testület a korábban működő kormányzati romaügyi egyeztető fórumok, a Cigányügyi Tárcaközi Bizottság, illetve a Romaügyi Tanács feladat és hatáskörét vette át. A testületben nyolc roma civil szervezet is képviselteti magát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását