2024. május 13. - Szervác, Imola

Népszavazás az OVB ügymenetéről?

Az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén hitelesítette azt az aláírásgyűjtő ívet, amely annak érdekében kezdeményezett népszavazást, hogy az Országgyűlés alkosson jogszabályt a testület ügyrendjéről.
2009. augusztus 31. hétfő 17:45 - HírExtra
Az országos népszavazást két magánszemély kezdeményezte, a kérdés pedig úgy szól: "Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az Országos Választási Bizottság - eljárási és működési szabályait tartalmazó - ügyrendjéről?"

Szigeti Péter elnök szerint problémát vethet fel, hogy saját ügyükben kell dönteni, végül azonban az OVB tagjai nem találtak hitelesítést kizáró okot, így a testület egyhangúlag hitelesítette az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát. Az OVB határozata ellen az Alkotmánybíróságnál lehet jogorvoslatot kérni 15 napon belül. A kérdésben akkor kell országos ügydöntő népszavazást elrendelnie az Országgyűlésnek, ha a kezdeményezőnek sikerül 200 ezer hiteles aláírást gyűjtenie négy hónapon belül.

Az OVB ügyrendjének megalkotását kezdeményezte korábban Vejkey Imre, a KDNP OVB-be delegált tagja, valamint Novák Előd, a Jobbiknak az EP-választás idejére a testületbe delegált tagja is.

A testület formai okok miatt elutasította azt a népszavazási kezdeményezést, amely arra irányult, hogy Magyarország államformája királyság legyen. A testület nem tárgyalta a kérdést érdemben; azért utasította el érdemi vizsgálat nélkül, mert a benyújtott aláírásgyűjtő ív mintapéldánya nem felelt meg a vonatkozó miniszteri rendeletben előírtaknak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását