2024. április 29. - Péter

Végre a családok járnának jól?

Egy ombudsmani vizsgálat hatására olyan jogszabály-módosítást javasol a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke, amely alapján a legkedvezőbb feltételek szerint vehetnék igénybe az emberek a család- és társadalombiztosítási támogatásokat.
2009. augusztus 31. hétfő 17:39 - HírExtra
Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az MTI-nek hétfőn küldött közleményében tudatta: panaszosok alapján indított vizsgálata megállapította, a tisztességes eljáráshoz való jogot sérti, amikor az érintett hatóságok - a Magyar Államkincstár és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár - nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy megfelelően tájékoztassák az igénylőket a családtámogatási és társadalombiztosítási ellátások közötti választás szabályairól, pedig az ügyfelek nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel.

Az ombudsman példaként említi, hogy a gyermekgondozási segélyt (gyes), amely szociális alapú, családtámogatási ellátás, a terhességi gyermekágyi segélyt, amely pedig foglalkoztatási viszonytól függő, biztosítási alapú ellátás, két eltérő jogszabály szabályozza, elbírálását és folyósítását két különböző szerv végzi, és a két ellátás együttesen nem vehető igénybe, az aktuálisan folyósítottról le kell mondani, és a kedvezőbb igénybevételét kérelmezni kell.

Egy kétgyermekes kismama azzal fordult az ombudsmanhoz, hogy miután a magasabb összegű támogatás igénylése érdekében a hónap közepén lemondott a gyesről, az Államkincstár az egész havi ellátást mégis kiutalta. Majd három hónap múlva visszakövetelte, és az elhúzódó eljárás miatt a panaszos semmilyen pénzbeli ellátást nem kapott.

A közlemény szerint a MÁK elnöke az ombudsmannal azt tudatta: a gyes visszafizetése iránt a hatóság nem intézkedhet, a visszafizetés nem kötelező.

Szabó Máté tájékoztatása szerint a pénzbeli ellátások közötti választási szabályok megkönnyítése érdekében a MÁK elnöke olyan jogszabály-módosítást javasolt, amelynek révén kiszámíthatóbbá válna az eljárás. Egyúttal lehetővé válna, hogy az ügyfelek a legkedvezőbb feltételek szerint vegyék igénybe az őket megillető ellátásokat, és megszűnne a kettős kifizetések, valamint az átmeneti ellátatlanság veszélye is, és ezt az ombudsman is támogatja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását