2024. május 2. - Zsigmond

Kína és az USA közös nagy projektje

Kínai és amerikai csillagászok elképzelhetőnek tartják, hogy közösen fogják felépíteni a világ legnagyobb teleszkópját.
2009. augusztus 31. hétfő 14:50 - HírExtra
A Kaliforniai Egyetem és a Caltech munkatársai által kigondolt, egymilliárd dollárba (186 milliárd forintba) kerülő, harmincméteres tükörátmérőjű teleszkóp (Thirty-Meter-Telescope, TMT) a tervek szerint 2019-re készül el.

Egy ilyen nagy vállalkozás, amely az elkövetkezendő 60-70 évre meghatározhatja az asztrofizika jövőjét, jelentős nemzetközi összefogást igényel - mondta Jean-Lou Chameau, a Caltech elnöke az Új Kína hírügynökségnek adott interjújában.

A kínai tudósokkal anyagi és technológiai együttműködés is szóba került, ezekkel kapcsolatban azonban végső döntés még nem született. Kanada és Japán viszont már aláírta az együttműködési megállapodást.

Ha a Hawaii-szigeten, a Manua Kea vulkán csúcsán létesítendő távcső elkészül, a lehető legélesebb képek készülhetnek a világegyetemről, illetve láthatóvá válnak a 13 milliárd fényévnyire lévő csillagok és galaxisok is.

A TMT-n kívül Európában is tervezik egy hatalmas távcső megépítését. A 42 méteres tükörátmérőjű Európai Rendkívül Nagy Távcső (European Extremely Large Telescope, E-ELT) várhatóan még nagyobb betekintést nyújt abba, hogy milyen lehetett az univerzum a kezdetek kezdetén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását