2024. június 17. - Laura, Alida

Ne vesszenek el az ünnepnapok, ha hétvégére esnek

Az MDF azt kezdeményezi, hogy ha egy ünnepnap hétvégére esik, akkor az előtte vagy az utána lévő munkanap legyen szabadnap - jelentette ki Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
2009. augusztus 26. szerda 15:10 - HírExtra
Hozzátette: szinte minden évben elvész jó pár, a törvény által biztosított szabadnap azzal, hogy a naptárban egy "piros betűs" ünnepnap hétvégére esik.

Az MDF-es politikus kiemelte: pártja szerint az ünnepnapok összeolvasztása a hét "rendes" pihenőnapjaival méltánytalan és igazságtalan gyakorlat.

Kerék-Bárczy Szabolcs felhívta a figyelmet arra, hogy az Amerikai Egyesült Államokban bepótolják azokat az ünnepnapokat, melyek a hétvégére esnek, míg Magyarországon a munkavállalók számára azok elvesznek.

A szóvivő hangsúlyozta azt is: az MDF szerint az a gyakorlat, mely a naptári esetlegességek miatt fosztja meg a munkavállalókat szabadnapjaiktól, ellentétes a Munka Törvénykönyvének szellemiségével.

Az MDF mindezért beterjeszt a Ház elé egy olyan törvényjavaslatot, mely szerint ha egy ünnepnap hétvégére esik, akkor az előtte vagy az utána lévő munkanap legyen szabadnap - jelentette ki.

A politikus emlékeztetett arra: az MDF 2005-ben már ebben a témában törvénymódosítást kezdeményezett, de a javaslatot akkor az Országgyűlés leszavazta, annak ellenére, hogy a szakszervezetek is támogatták azt.

Kerék-Bárczy Szabolcs elmondta azt is: a kérdés 2011-ben válik akuttá, hiszen akkor öt ünnepnap, január elseje, május elseje, augusztus 20-a, október 23-a és december 25-e is hétvégére esik majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Szabo Istvánné
2009. augusztus 26. 16:27
Meglepő dolgokat találnak ki a túl pihent képviselők , nem szocializmus van hanem kapitalizmus .Gyerekkoromban nem volt szabadszombat ,csak vasárnap és ünnepnap.
Freddi
2009. augusztus 26. 16:20
Már most is követhetetlen egy ünnep miatti munkanap áthelyezésnél, hogy mikor milyen nap van. Hivatalok, intézmények, boltok, szolgáltatók ahány, annyiféleképpen értelmezik.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását