2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Bulgária máris csatlakozna

A bolgár kormány szeretné minél előbb megkezdeni a tárgyalásokat Bulgáriának az ERM-II árfolyamrendszerhez való csatlakozásáról.
2009. augusztus 25. kedd 16:34 - HírExtra
Erre Szimeon Djankov pénzügyminiszter szerint már szeptemberben sor kerülhet, amikor Bojko Boriszov miniszterelnökkel Brüsszelben munkalátogatást tesznek az Európai Bizottságnál - írta keddi számában a Dnevnik. A bolgár kormány korábban jelezte, hogy 2013-ban tervezik bevezetni az eurót, az ERM-II-höz való csatlakozást - az euróövezet előszobájába való belépést - pedig akkor fogják indítványozni, ha az államháztartás GDP-arányos hiánya az idén 3 százalék alatt lesz. Jelenleg a leva árfolyamát az euróhoz kötik.

A kormány augusztus elején döntött az állami kiadások további csökkentéséről - 1,15 milliárd levával (137 forint/leva), mert az elfogadott költségvetéshez képest 2,5 milliárd levás hiány van kialakulóban az idén. A kiadáscsökkentésen kívül a deficit egy részét a költségvetés bevételeinek növelésével egyenlítik ki a tervek szerint, főként a forgalmi- és a jövedéki adó bevételek terén látnak lehetőséget erre.

Bulgáriában a legfrissebb prognózis szerint a korábban számított 4,7 százalékos GDP-csökkenés helyett 6,3 százalékos lesz a gazdasági visszaesés az idén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását