2024. április 25. - Márk

Hiányos az amerikai kormány

A hét hónapja hivatalba lépett Barack Obama amerikai elnök kormányában a vezető posztok több mint fele máig betöltetlen.
2009. augusztus 24. hétfő 19:16 - HírExtra
Az újság szerint annak a több mint 500 fontos vezető tisztviselői helynek, amely esetében a kinevezést szenátusi jóváhagyáshoz kötik, csak 43 százaléka betöltött. A napilap értékelése szerint a lassú kinevezések a Fehér Ház nagyobb óvatosságát tükrözik, miután tavasszal több jelölés zátonyra futott. Szerepet játszik az is, hogy a szenátus rendkívüli alapossággal világítja át a jelölteket, valamint hogy a tekintélyes törvényhozási napirend jelentős energiákat emészt fel a kormány és a kongresszus oldalán is.

Az újság rámutatott: sok irányító poszton még az előző kormány idejéből átmenetileg a helyén maradt szakember áll, Obamának nincsenek saját emberei, akik végrehajtanák programjait. Az elnök például a pénzügyi piacok működésének rendezésére törekszik, de a pénzügyminisztériumban nincsen pénzügyi piacokért felelős államtitkár-helyettes. Obama több pénzt költ a közlekedésre, mint bármelyik elődje Dwight D. Eisenhower óta, de nincsen a kiadásokat ellenőrző főfelügyelője.

Obama ezenkívül két háborút is vív, de a védelmi minisztériumban ma is betöltetlen a szárazföldi haderő civil államtitkári pozíciója. Hillary Clinton külügyminiszter már járt Afrikában, ahol a nemzetközi fejlesztési segélyekről tárgyalt, de a kormányzati Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségnek még nincs vezetője. Obama meghívta a nagyhatalmak képviselőit az atomfegyverek elterjedéséről szóló csúcsértekezletre, ám nem nevezték még ki e szakterület külügyi államtitkár-helyettesét.

A Fehér Ház adatai szerint Obama elnök a szenátusi megerősítést igénylő 543 vezető posztból eddig 319-re nevezte meg jelöltjét, és a felsőház 236-ot, vagyis az összes hely 43 százalékát hagyta jóvá. Washington sok nagykövetet, többek között a budapesti misszió vezetőjét sem jelölte még ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását