2024. április 29. - Péter

Demszky is támogatja az új felügyeletet

Az önkormányzati tulajdonosi jogok gyakorlásának legnagyobb nyilvánossága érdekében Demszky Gábor kezdeményezi, hogy a jövőben a szakbizottságok helyett a Fővárosi Közgyűlés döntsön az intézmények és a gazdasági társaságok vezetőinek, valamint az igazgatóságok és a felügyelőbizottságok tagjainak megválasztásáról, visszahívásáról.
2009. augusztus 24. hétfő 20:48 - HírExtra
A Czuk Dorottya sajtófőnök által jegyzett dokumentum szerint Demszky Gábor a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésén ismertette ezt a javaslatát az MSZP és az SZDSZ frakcióvezetőjével. A sajtófőnök emlékeztetett arra, hogy a főpolgármester a múlt héten már azt javasolta az öt fővárosi frakciónak, hogy vonják vissza a BKV igazgatóságába és felügyelőbizottságába delegált tagjaikat. A frakciók többsége nem támogatta ezt az indítványt. A főpolgármester bízik abban, hogy ezt a kezdeményezését minden frakció támogatni fogja - rögzíti a közlemény.

A Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülését követő mintegy kétórás koalíciós egyeztetés után Steiner Pál MSZP-frakcióvezető nem reagált az MTI megkeresésére. John Emese SZDSZ-frakcióvezető későbbre ígért nyilatkozatot, e helyett a sajtóiroda adott ki közleményt.

Az MTI információi szerint az MSZP- és az SZDSZ-frakció kedd estig alakítja ki álláspontját arról, hogy csütörtökön miként viszonyuljanak az SZDSZ-es Bőhm András és Lakos Imre, valamint az MDF-frakció két független tagja, Hock Zoltán és Katona Kálmán azon múlt heti javaslatához, hogy a szakbizottságok helyett a közgyűlés döntsön az intézmények és a cégvezetők, valamint a társaságok igazgatósági és felügyelő-bizottsági tagjainak kinevezéséről, visszahívásáról. Demszky Gábor főpolgármester javaslata ebben a kérdésben megegyezik a négy képviselő korábbi indítványával, amit a Fidesz-KDNP is támogat - nyilatkozta Tarlós István Fidesz-frakcióvezető az MTI-nek.

A négy képviselő többi javaslatáról nem szól a főpolgármesteri hivatal közleménye, így ezeket várhatóan csütörtökön a közgyűlésben sem támogatja majd az MSZP-SZDSZ-koalíció. A négy képviselő egyebek közt javasolja a közgyűlésnek az úgynevezett kiemelt fejlesztésekkel foglalkozó bizottság megszüntetését, valamint azt is, hogy a testület korelnöke vezesse le a közgyűlést, ha az egyébként határozatképes ülésről eltávozna helyetteseivel együtt a főpolgármester.

A városvezetés javaslatára 2006 végén döntött a közgyűlés MSZP-SZDSZ többsége egyhangú támogatással arról, hogy a közgyűléstől a szakbizottságokhoz telepítenek számos hatáskört, így a vezetői kinevezéseket, felmentéseket. Egyidejűleg a 67 fős közgyűlésben meglévő egyfős MSZP-SZDSZ-többséget megsokszorozták azzal, hogy a koalíció háromfős többségbe került a fontosabb bizottságokban. Sem a főpolgármester, sem a négy képviselő indítványa nem szól arról, hogy a bizottságokban meglévő jelentős koalíciós többséget, a közgyűléshez hasonlóan, egyfősre csökkentenék.

John Emese SZDSZ-frakcióvezető még a múlt héten az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy szabad demokrata képviselő a koalíciós szerződéssel ellentétes indítványát nem szavazhatja meg a négy képviselőnek. Ha így történne, annak következményei lennének, még ha nem is a frakcióból való kizárás.

Az MTI információi szerint a kabinet ülésén egyfajta szankcióként felvetődött annak a lehetősége, hogy a koalíciós szerződéssel ellentétesen voksolókat visszahívnák a közgyűlés által választott tisztségekből. Bőhm András a kulturális bizottság, Lakos Imre a városüzemeltetési bizottság elnöke és közlekedési tanácsnok. Egy ilyen javaslat azonban csak akkor kaphatna többséget a közgyűlésben, ha azt az ellenzék is támogatná.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását