2024. május 6. - Ivett, Frida

Halálos alvászavar?

Az apnea elnevezésű alvási légzéskimaradás 46 százalékkal növelheti a korai halál kockázatát - közölték hétfőn amerikai kutatók.
2009. augusztus 18. kedd 14:39 - HírExtra
Az alvászavar súlyosabb formájával élők nagyobb valószínűséggel haltak meg a legkülönbözőbb okokból, mint azok, akiknél nem jelentkezett apnea - állapították meg a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatói.

Az apneát az okozza, hogy alvás közben beszűkülnek vagy elzáródnak a felsőlégutak, ami erős horkolással jár - ám ami még veszélyesebb, az a ki-kimaradozó légzés.

Naresh Punjabi csoportja 6400 férfit és nőt vizsgált nyolc éven át. Azok, akiknek kezdetben súlyos alvási apneájuk volt, 46 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg a periódus végére, függetlenül életkoruktól, nemüktől, testsúlyuktól vagy dohányzásuktól - közölték eredményüket a PLoS Medicine című szakfolyóirat online kiadásában.

Azok a 40 és 70 év közötti férfiak, akiknek súlyos alvási légzéskimaradásuk volt, kétszer nagyobb valószínűséggel haltak meg bármely okból, mint a velük egyidős, hasonló zavarral nem küzdő férfitársaik. Az adatok szerint a férfiak 42,9 százalékánál nem jelentkezett apnea, 33,2 százalékánál enyhe, 15,7 százalékánál közepes, 8,2 százalékánál pedig súlyos formában bukkant fel. A nőknél mintegy 25 százalékban volt jelen enyhe, 8 százalékban közepes és 3 százalékban súlyos változatban az alvási légzéskimaradás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

jahnr
2009. augusztus 18. 19:15
férjem sajnos ebbe a halálos alvászavarba szenved!Kb.két hete laboratóriumi vizsgálatok fedték fel betegségét.Erre gyógyszer nincs csakis egy gép,ami 25O ezer forintba kerül.Mivel nyugdijasok vagyunk,nem tudjuk bevállalni az összeget, mégha az OEP hozzájárulást is ad. Sajnos igy nem marad más hátra, várjuk a szörnyü bekövetkezést.Jahnné
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását