2024. május 17. - Paszkál

Új vírus: Indul a kormányzati felkészülés

A kabinet elfogadta az új típusú influenzára való kormányzati felkészülés szervezetei kereteit rögzítő határozatot.
2009. augusztus 12. szerda 16:10 - HírExtra
Budai Bernadett kiemelte: a kormányrendelet szerint az egészségügyi miniszter felelős a kormányzati feladatok összehangolásáért, munkáját egy általa vezetett tárcaközi bizottság segíti.

E testület a pandémiás terv végrehajtását, az abban foglalt intézkedések koordinálását végzi - közölte. Hozzátette: tagjait a földművelésügyi és vidékfejlesztési, az igazságügyi és rendészeti, az önkormányzati miniszter, illetve nemzetbiztonságért felelős tárca nélküli miniszter jelöli ki, csak olyan személyt lehet jelölni, aki állami vezető, vagy vezetői megbízással rendelkező köztisztviselő, vagy hivatásos állományban van.

A bizottságnak tagjai azok is, akiket az országos főállatorvos, az országos rendőrfőkapitány, a országos tisztifőorvos, az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság főigazgatója, valamint az országos mentőszolgálat főigazgatója kijelöl - mondta a szóvivő.

Budai Bernadett hangsúlyozta: ha a jövőben nem lesz elegendő a vírus elleni hatékony védekezéshez a tárcák munkájának összehangolása, akkor az egészségügyi miniszter operatív törzset működtet, amely ügyeleti szolgálatot tart.

A kormány minden szükséges intézkedést megtesz és minden szükséges forrást biztosít ahhoz, hogy Magyarországot felkészülten érje az új típusú influenzajárvány - szögezte le a szóvivő.

Emlékeztetett: Magyarország az elsők között kezdte meg a szisztematikus felkészülést, elfogadta az influenza pandémiás tervet, hatmillió adag vakcina beszerzéséről szóló kormánydöntés született, és a hétfőn kezdődött Sziget fesztiválon is megszülettek a védekező intézkedések.

Kérdésre válaszolva Budai Bernadett elmondta: a kormány nem tárgyalt a jövő évi költségvetésről. Mint mondta, erre majd két olvasatban kerül sor, először augusztus végén, szeptember elején kerül a kabinet elé a tervezet, amelyet várhatóan egy szeptemberi ülésen fogadnak el.

A BKV-végkielégítéseket firtató kérdésre a szóvivő azt válaszolta: a kormánynak nincs ráhatása a cégre, az a Fővárosi Önkormányzathoz tartozik.

Arra a felvetésre, miszerint tud-e a kormány, arról, hogy augusztus 20-án egy rendezvény miatt lezárják a rakpartot, és ott belépődíjat szednek, Budai Bernadett azt válaszolta: az operatív törzs szerdai ülésén tárgyalt a rendezvényről, és egyelőre nem hagyta jóvá a biztonsági tervet. Hozzátette: a rendezvényt szervező cégnek közterület foglalási engedélye van, a Miniszterelnöki Hivatal a biztonsági tervvel tud foglalkozni.

A kormányhoz nem érkezett olyan visszajelzés, hogy ne működne az áthidaló kölcsön intézménye, és hogy azt ne tudnák igényelni azok, akik a feltételeknek megfelelnek - mondta egy másik kérdésre válaszolva a szóvivő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását