2024. május 3. - Tímea, Irma

Nemzeti gyásznap a romatámadások miatt?

Nemzeti gyásznap elrendelését kéri a köztársasági elnöktől levélben a Néma Nővérek elnevezésű értelmiségi csoportosulás a romák elleni támadások miatt.
2009. augusztus 12. szerda 17:05 - HírExtra
Levelükben úgy fogalmaztak, hogy "az emberek hallgatnak, mintha ez természetes dolog volna egy országban". Ezért is fogadták örömmel, hogy az ügyben megszólalt a köztársasági elnök, aki leszögezte, hogy az ország lakosainak szolidárisnak kell lenniük egymással. A Néma Nővérek csatlakoznak az államfő által megfogalmazott gondolathoz, és felkérik őt, hogy rendeljen el nemzeti gyásznapot. Kezdeményezték azt is, hogy augusztus 20-án a Kossuth téren az ország zászlaját eresszék félárbocra és tűzzék ki a gyászlobogót is.

A Néma Nővérek bejelentették, hogy Budapesten, az Erzsébet téri Gödörben "pártsemlegesen", saját lelkiismeretüktől indíttatva mindaddig virrasztanak, amíg a Kislétán megölt Balogh Mária és a többiek gyilkosai kézre nem kerülnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

novaklaszlo56
2009. augusztus 12. 18:06
Amúgy jóféle, tényleg rendes "csajok" ezek a nővérek. Tudok róluk pár dolgot, és tisztelem is őket. De ezt az indítványukat a kötelező nemzeti gyászról, azt hiszem, nem gondolták végig kellő alapossággal.
novaklaszlo56
2009. augusztus 12. 18:03
Igen, kedves P-Aga, egyebek között az általad felvetett események is jócskán zavarossá teszik az állami kényszer szülte nemzeti gyászt, ami pedig tiszta és szent dolog kell, hogy legyen, bármiről van is szó. Hát, ez a feltétel jelenleg, úgy tűnik nem tud teljesülni, a nemzeti gyász értékét, tekintélyét pedig nem szabad ilyen romboló hatásnak kitenni. A helyzet sz.r, de legalább reménytelen...
novaklaszlo56
2009. augusztus 12. 17:53
1. Remélem, a köztársasági elnök nem érzelmi alapon dönt, hanem higgadtan mérlegelve elutasítja a kérést, mondjuk azzal az indokkal, hogy ez (a nemzeti gyásznap elrendelése) óriási öngól lenne a "társadalmi béke kapujába", csakúgy, mint a - sajnos ma is, alkotmánysértő módon érvényesülő - "pozitív diszkrimináció elvének alkalmazása, amely láthatóan és érthető módon tovább erősítette a társadalom többségét amúgy is jellemző romafóbiát. Nem kéne újabb öngólt rúgni.
2. Felháborító és mindannyiunkat megszégyenítő dolog, ami ebben az országban történik - meg aminek történnie kéne, de nem történik meg - hosszú évek óta, ide értve a romagyilkosságokat is, amelyekről még mindig nem tudni pontosan, mi célból, milyen motívumok alapján hajtották végre őket. Ha az elkövetők meglesznek, lezajlik a büntető- és bizonyítási eljárás, amelynek eredményeként JOGERŐS bírósági határozat állapítja meg a rasszista indítékot, akkor, és csak akkor lesz időszerű a borzalmak ilyen vonatkozásairól bármit is mondani. Addig marad - helyénvaló és szükséges is! - a nem állami kényszerből megnyilvánuló civil szolidaritás, amelyet, ha jól szerveznek, akkor önkéntességéből adódó hatalmas demonstratív erejénél fogva senki sem hagyhat figyelmen kívül. Szerintem jogilag, etikailag, és társadalmi hatásait tekintve is, ez jelenleg a helyes megoldás.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását