2024. május 10. - Ármin, Pálma

dr. Szabó Máté az esélyegyenlőségről

Május 23.-án pénteken Dr. Szabó Máté az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa, ombudsman hivatalában fogadta az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének ( ÉFOÉSZ) elnökét ,Gyene Piroska asszonyt .
2008. május 23. péntek 14:11 - Hírextra

A találkozó apropójául szolgált, hogy a szervezet idén áprilisban bocsátotta útjára az Egyenlőség Charta 2008 elnevezésű társadalmi célú dokumentumot, amely az értelmi fogyatékossággal élő személyek emberi jogaira , munkába állítására és teljeskörű társadalmi integrációjára szólítja fel a hazai közélet minden döntéshozóját .Az ombudsman , aki maga is kézjegyével látta el a dokumentumot, egyetértett az abban megfogalmazott célokkal, a többszörösen is hátrányos helyzetben élő, erős diszkriminációval sújtott réteg egyenlő esélyeinek mielőbbi megteremtésének szándékával.

"Mi, az Egyenlőség Charta aláírói, hiszünk az értelmi fogyatékossággal élő embertársaink jogainak egyenlőségében, amely megilleti őket az élet minden területén, támogatjuk őket az önálló életvezetéshez, munkához és jövedelemhez való jogukban.

Ezen nyilatkozatunkkal felhívjuk a magyar törvényalkotókat és törvényalkalmazókat, a munkaadókat, valamennyi gazdasági és társadalmi szervezetet, a magyar banki, pénzügyi, vállalkozói, önkormányzati és szociális szféra képviselőit és dönt és hozóit, hogy segítsenek megteremteni az értelmi fogyatékossággal élők számára a megfelelő munkavállalási jogokat, illetve azok érvényesítésének lehetőségét, valamint a fogyatékos személyek jövedelemmel való szabad rendelkezésének jogát is.

A fentiekkel párhuzamosan felkérjük a magyar közszolgálati és kereskedelmi média és a sajtó munkatársait, hogy mindennapi munkájukban tartsák szem előtt az értelmi fogyatékossággal élők érdekeit, segítsék véleménynyilvánítási joguknak közvetlen érvényesülését, valamint a közvetlen képernyő és média megjelenések gyakoriságának növelésével járuljanak hozzá az érintettek társadalmi befogadásához.
Mi mindannyian hisszük, hogy összefogással kell azonos esélyeket teremteni az értelmi fogyatékos emberek társadalmi befogadásához. “

Az Egyenlőség Chartát , annak deklarálása óta máris több százan írták alá az ország számos pontján, az elsőként Schubert Éva színművésznő, aki március óta az értelmi fogyatékossággal élők jószolgálati nagyköveteként tevékenykedik.
Az eseménynek külön jelentőséget ad, hogy 2008 május 3.án Magyarországon is hatályossá vált az ENSZ Fogyatékos Személyek Emberi Jogairól szóló Konvenciója, amelynek a hazai jogba való átültetése a jogalkotási feladatokon túl a fogyatékossággal élő emberekre irányuló cselekvési programok újragondolását is szükségessé teszi.


Kiadó: Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Szövetsége EFOESZ

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását