2024. április 28. - Valéria

Szerencsétlenség: húsz halott Szlovákiában

Nagy valószínűséggel 20 halálos áldozata van a hétfői reggeli nyugat-szlovákiai bányarobbanásnak - jelentette be Lubomír Jahnátek szlovák ipari miniszter rendkívüli sajtóértekezleten. Jahnátek szerint a mentők késő éjjel megközelítették a szerencsétlenség helyszínét, ahol hat holttestet találtak.
2009. augusztus 11. kedd 09:43 - HírExtra
"A helyszínen olyan nagy a hőség és olyan nagy a mérges gázok koncentrációja, hogy ott lehetetlen életben maradni. Nagy a valószínűsége annak, hogy mind a húsz személy még a robbanáskor meghalt" - mondta Jahnátek. Leszögezte: a mentési munkálatok természetesen folytatódnak, de gyakorlatilag nincs remény arra, hogy bárki is túlélte a katasztrófát.

"Ami történt, hatalmas nemzeti tragédia" - mondta újságíróknak Robert Fico, szlovák miniszterelnök. Bejelentette: kedden rendkívüli ülést tart a kormány, és nemzeti gyásznapot rendel el. Az áldozatok hozzátartozói kártérítést kapnak.

A nyitrabányai (Handlová) barnaszénbányában körülbelül fél tízkor történt balesetet feltehetően sújtólégrobbanás okozta. A 330 méter mélységben bekövetkezett robbanás rendkívül nagy erejű volt, a légnyomást a tárnákban több száz méterre a helyszíntől is érezni lehetett. Kilenc bányászt, aki a robbanás helyszínétől távolabb tartózkodott, a bajmóci kórházban részesítettek orvosi ellátásban. Ők könnyebb sérüléseket szenvedtek, s a kezelés után hazamehettek.

A föld alatt rekedt mentőegységek éppen egy régi tárnában keletkezett tüzet oltottak, amikor a robbanás történt. Ebben a tárnában már nem folyt munka, a szénfejtést másfél hónapja leállították. A föld alatt rekedt emberekből 11 bányamentő, 9 pedig bányász volt. Bár a bányában külföldiek is dolgoznak, a szerencsétlenül járt vájárok mind szlovák állampolgárok.

Délután a szerencsétlenség helyszínére érkezett Robert Fico szlovák miniszterelnök, Robert Kalinák belügyminiszter, valamint az ipari miniszter, és részt vettek a folyamatosan ülésező válságstáb tanácskozásain. Mindnyájan tragédiának minősítették a történteket, és szigorú kivizsgálást helyeztek kilátásba a robbanás konkrét okainak, illetve a felelősség megállapítása érdekében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását