2024. május 17. - Paszkál

Hillary az elnökválasztásról

Afrikai körútjának harmadik állomásán, Angolában Hillary Clinton amerikai külügyminiszter vasárnap egyebek közt arra kérte vendéglátóit, hogy időben tartsák meg az elnökválasztást, felmerült ugyanis, hogy az idén esedékes voksolást későbbre halasztanák.
2009. augusztus 9. vasárnap 23:44 - HírExtra
Clinton először üdvözölte a tavalyi - tizenhat év óta első - törvényhozási választások "békés és hiteles" lebonyolítását, majd így folytatta: "Türelmetlenül várjuk, hogy Angola kihasználja a pozitív lépés kínálta lehetőséget, új alkotmányt fogad el, vizsgálatot és eljárást indít az emberi jogok múltbeli sérelmeiben bűnös személyek ügyében, s időben megrendezi a szabad és méltányos elnökválasztást."

Az amerikai külügyminiszter érkezésekor nyilatkozott erről; hétfőn fogadja őt a harminc éve hatalmon lévő José Eduardo dos Santos angolai államfő.

A legutóbbi elnökválasztást 1992-ben rendezték meg, a következő pedig idén esedékes, de nagy a valószínűsége, hogy a jövő évre tolódik, mert késésben van az a bizottság, amelynek még az államfőválasztás előtt ki kell dolgoznia az új alkotmányt.

Az Egyesült Államok "igen pozitív és produktív kapcsolatokra" törekszik Angolával - mondta Clinton angolai kollégájával, Assuncao dos Anjos külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezletén. Hillary Clinton angolai látogatásának célja a kapcsolatok szorosabbra fűzése az olajtermelő országgal, amely Nigériával vetélkedik a fekete földrész fekete aranyának kitermelésében, és Kína első számú olajszállítója.

Angola jelenleg egyike a gyors gazdasági növekedést felmutató országoknak Afrikában - 27 évi polgárháború után, amely 2002-ben ért véget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását