2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A kormány átérzi a lakáshitelesek gondjait

A kormány átérzi a lakáshitelesek gondjait, több intézkedést hozott a gazdasági válság következtében bajba jutott lakáshitelesek védelmében.
2009. augusztus 11. kedd 19:46 - HírExtra
Szollár Domokos ezt arra reagálva közölte, hogy Soltész Miklós (KDNP) kedden sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány nem érzi a lakáshitelesek gondjainak súlyosságát, erre utal az is, hogy a szocialisták nem akarják összehívni az Országgyűlés szociális bizottságának rendkívüli ülését.

Időközben az MSZP-frakció jelezte, mégis szükségesnek tartják az Országgyűlés ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának ülésének összehívását a jövő hétre, hogy nyilvánosan is értékeljék a lakáshitelesek megsegítésére eddig alkotott törvények és kormányintézkedések hatását. Ezzel egy időben vizsgálják, hogyan lehetne bizonyos esetekben a kilakoltatások lehetőségét átmenetileg felfüggeszteni.

A kormányszóvivő keddi közleményében ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy válságkezelő kormány megalakulása óta javult a nemzetgazdaság egyensúlya, a forint árfolyama több mint 12 százalékkal erősödött, amellyel a devizában eladósodott 1,7 millió magyar család kamatterhei mintegy 400 milliárd forinttal enyhültek.

Kitért egyebek között arra is, hogy a kormány javaslatára az Országgyűlés elfogadta a nehéz helyzetbe került adósok terheinek átmeneti csökkentését lehetővé tévő törvényjavaslatot is. E szerint a válság miatt munkanélkülivé vált vagy fizetési nehézségekkel küzdő, de munkával rendelkezők átmeneti kölcsönért folyamodhatnak hitelintézetüknél.

A további intézkedéseket sorolva Szollár Domokos arra is emlékeztetett, hogy augusztus 1-jén lépett hatályba a hitelintézetekre vonatkozó törvény kormány által javasolt módosítása, amely korlátozza az egyoldalú szerződésmódosítást, a hitelek egyoldalú drágítását, illetve a lakáshitellel rendelkező polgárok további védelméért a kormány törvénymódosítást kezdeményezett. Ezzel az önkormányzatok elővásárlási jogot kapnak, hogy a területükön kényszerárverésre kerülő ingatlanokat megvásárolják és azokat korábbi tulajdonosaiknak bérbe adják.

Soltész Miklós keddi sajtótájékoztatóján egyebek között arról beszélt: már 700 ezer olyan hitelfelvevő van, akinek 90 napon túli a tartozása, és az év végére 70-80 ezer család veszítheti el a lakását, ha a kormány nem hoz végre érdemi intézkedéseket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását