2023. június 6. - Norbert, Cintia

Almássy: Egy tanács nem elég

A Kutatási és Tudománypolitikai Tanács nem helyettesíti a megszüntetett kutatás-fejlesztési minisztériumot és a kormányzati nemtörődömséget a tudománypolitikában - közölte Almássy Kornél.
2009. augusztus 5. szerda 17:29 - HírExtra
Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerint a szeptember elején létrejövő tanácsnak kell felváltania a megszűnt K+F minisztériumot - emlékeztet közleményében a parlament oktatási és tudományos bizottságának tagja. Az MDF-s politikus szerint az új tanács felállítása pusztán látszatintézkedés, amellyel a kormányzat kozmetikázni kívánja tudománypolitikájának kudarcát.

Kijelenti: "ugyanolyan látszat, mint a Gyurcsány-Bajnai-kormányok többi, a kutatás-fejlesztés területén végrehajtott intézkedése". Véleménye szerint hangzatos kijelentéseket lehet hallani, de az elmúlt években a szektort a hazai kutatási támogatások csökkenése jellemzi, miközben csökkent az innovációs alaphoz adott kormányzati hozzájárulás is. A képviselő szerint az uniós pályázati pénzeket "lehetetlenül lassan" fizetik ki és a "kormányzat hibái folytán" az Európai Neutronkutató Központ nem Magyarországon épül fel.

Almássy Kornél úgy látja, hogy a Kutatási és Tudománypolitikai Tanács, mint alkalmanként összeülő reprezentatív testület közvetítő lehet a kutatóintézetek, a Tudományos Akadémia, az egyetemi szféra és a kormányzat között, azonban nem helyettesíti a hosszú távú stratégiát, a napi politikai érdekérvényesítést, azt hogy nincs a területnek kormányzati felelőse.

Hangot ad annak a véleményének, hogy a kutatás-fejlesztés Magyarország egyik sikerágazata lehetne, komoly kitörési lehetőség a magyar gazdaság számára, "ehhez azonban nem reprezentatív testületek létrehozására van szükség, hanem arra, hogy a terület kormányzati támogatása végre jelentősen meghaladja a GDP 1 százalékát, és a kormány komolyan lépjen az egyik legfontosabb európai kutatási projekt, az úgynevezett nagylézer magyarországi - pécsi vagy szegedi - megvalósulásáért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását