2024. május 18. - Erik, Alexandra

Keller írásban kérdezett be

Írásbeli kérdést, - amely egyben feljelentésnek is tekinthető - tett fel Keller László, szocialista országgyűlési képviselő a legfőbb ügyésznek az UD Zrt-üggyel kapcsolatban. Keller László egyebek mellett azt firtatja, hogy kinek a megbízásából és milyen információt gyűjtött személyéről a cég.
2009. augusztus 4. kedd 11:11 - HírExtra
Fél tucat kérdésre várja a választ Keller László Kovács Tamás legfőbb ügyésztől. A képviselői egyebek között azt tudakolja: "milyen közérdekű információt gyűjtött személyemről az UD Zrt., kinek a megbízásából tették, hozzájutottak-e személyes adataimhoz illetéktelen személyek?"

A kérdés címében megfogalmazottak mellett Keller László arra is kíváncsi, hogy ha volt adatgyűjtés, akkor milyen üzleti érdekből, kinek a kérésére és kivel egyeztetve tették azt.
Milyen szándék vezérelte az adatgyűjtőket és a kérést megfogalmazókat? - tudakolja a legfőbb ügyésztől a szocialista képviselő. Megkérdezte azt is, hogy lehet-e összefüggés a 2006-os adatgyűjtés és az UD Zrt. adatgyűjtése között?

Hozzáteszi: mit kell megtennie azért, hogy egy korábbi, a "vadászati" adatbekérésével összefüggésben megtett ügyészségi lépésekhez hasonló szigorral, gyorsan, és kitartóan járjon el most is az ügyészség?

"Ha volt adatgyűjtés az UD-ügyben személyemmel kapcsolatban, akkor tudja-e ön feljelentésnek tekinteni a most megfogalmazott írásbeli választ igénylő kérdésemet?" - firtatja Keller László.

Az írásbeli kérdés indokaként az MSZP-s képviselő leírja, hogy július 30-án az egyik kereskedelmi rádió műsorában hallotta először, hogy az UD Zrt. az információgyűjtése során különböző személyekről gyűjtött adatokat.

Keller László ismertetése szerint a műsort követően az egyik családtagja arra hívta fel a figyelmemét, hogy az UD-ügy kipattanása során megjelent a sajtóban olyan hír, miszerint az információgyűjtésben érintett személyek között ő is szerepel, mint országgyűlési képviselő. A HVG július 25-i számát elolvasva a politikus úgy ítélte meg, lehetett alapja annak, hogy a sajtó őt is a megfigyeltek közé sorolta.

Keller László mindezekre tekintettel szeretne a legfőbb ügyésztől a nyilvánosság előtt választ kapni a személyével kapcsolatos esetleges adatgyűjtésről, ami az UD Zrt. tevékenységéhez köthető.

A politikus levélében arra is felhívja Kovács Tamás figyelmét, hogy 2006. október 27-én a BRFK XI. kerületi Rendőrkapitányságának Bűnügyi Osztálya tanúkihallgatása során azt hozta a tudomására, hogy egy különösen nagy értékre elkövetett csalás megalapozott gyanúja miatt folyamatban lévő eljárásban, a nyomozás során az ügy egyik elkövetőjének tartózkodási helyén a személyére vonatkozó adatgyűjtésről szóló jelentést foglalt le.

Az ügyészség Keller László tudomása szerint nem lépett annak érdekében, hogy kiderítse, kik végezték az adatgyűjtést, kik készítették el a róla szóló jelentést, kinek a megrendelésére, valamint, hogy ki használta fel ezeket az adatokat és milyen célból.
Az adatgyűjtés személyes adatokat is tartalmazott, de az ügyészség nem látta szükségesnek az eljárás megindítását - írja levelében a politikus.

Keller László szerint ellentmondásos az ügyészség magatartása: a Fauna Rt. feljelentésére - annak figyelmen kívül hagyásával, hogy a cég nem is szolgáltatott adatot - a Legfőbb Ügyészség, mentelmi joga fenntartása ellenére, bűncselekmény elkövetéséről szóló vádiratot fogalmazott meg vele szemben, de az írásbeli választ igénylő kérdés tárgyát képező esetben semmilyen, a személyes adatai védelmét szolgáló ügyészségi cselekmény nem történt.

Múlt csütörtökön, Nyakó István, az MSZP országgyűlési képviselőjeként több tucat kérdést tett fel az UD Zrt. ügyében a legfőbb ügyésznek, a párt szóvivője a Kovács Tamáshoz intézett levelet az ügyészség képviselőjének adta át. Nyakó István egyebek mellett az kérdezte, hogy miért Szilvásy György lett az egyetlen gyanúsított az UD Zrt.-ügyben?

Létezik-e az ügyészségen belül utasítás arra, hogy a törvénytelen adatgyűjtés résztvevői nem idézhetők tanúként, nem vonhatóak felelősségre? - kérdezte a szóvivő.
A szoros ügyészi felügyelet gyakorlása során az ügyészség hány ízben utasította vissza a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozati tervében szereplő konkrét intézkedések végrehajtását? - tette fel a kérdést Nyakó István.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását