2024. május 17. - Paszkál

Magyar művészek Jeruzsálemben

Magyarországról Bobály Katalin nemezelő és Somogyi Katalin babakészítő vesz részt idén a kedden kezdődő Nemzetközi Kézműves Fesztiválon Jeruzsálemben.
2009. augusztus 3. hétfő 22:26 - HírExtra
Lányi Eszter, az izraeli magyar nagykövetség kulturális szakdiplomatája az MTI-nek elmondta, az augusztus közepéig tartó hagyományos népművészeti seregszemlén, amelyet a jeruzsálemi óváros tövében rendeznek, idén másodszor vesznek rész magyar alkotók. A két hétig szinte éjjel-nappal nyitva tartó fesztiválon 35 ország kézművesei árulják portékáikat Angolától Indonézián át Franciaországig.

Magyarország képviseletében Bobály Katalin nemezből készített játékokkal, mint például állatfigurákkal és fali nemezképekkel, köztük Marilyn Monroe amerikai filmsztár portréjával lesz ott a vásáron.

A másik magyar művész, Somogyi Katalin babakészítő, akinek tradicionális technikával készült karakteres figuráit, férfi, női és gyermekbabákat láthat a közönség.

Mindkét művész személyesen vesz részt a fesztiválon, amely a leglátogatottabb jeruzsálemi nyári esemény, több tízezren mennek el a fesztivál családi, zenei programjaira, vagy csak nézelődnek, vásárolnak a nemzeti standoknál - jegyezte meg Lányi Eszter.

Bobály Katalinnak rajz- földrajzszakos tanári diplomája van. Egy alkalommal részt vett a Vajdaságban a zentai művésztelep munkájában, ott ismerkedett meg a nemezelés technikájával, 2005-től nemez szőnyegeket is készít. Az anyagot gyapjúkártolótól veszi megfestve, és apró, színes játékokat vagy faliképet készít belőle.

Somogyi Katalin szegedi születésű üzemmérnök, de varrt jelmezt, bábokat a budapesti Operaháznak, a szabadkai színháznak, a Ciróka Bábszínháznak. Azt vallja, hogy a baba készítése szobrászat, festészet és textilművészet egyben. 2005-ben Győrben elnyerte az első díjat a Nemzetközi Babakiállításon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. augusztus 3. 23:52
Felejthetetlen élmény ez a vásár.Néhány éve beduin táncosokat is láttam ott fellépni.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását