2024. május 18. - Erik, Alexandra

Gyermek naranccsal

A maastrichti európai képzőművészeti vásár (Tefaf) egyik attrakciója lesz a Gyermek naranccsal című, 50x51 cm-es kép, amely egy szőke, kék ruhás, kezében narancs helyett inkább labdát szorongató kisgyereket ábrázol. A portrét Vincent van Gogh festette egy
2008. március 8. szombat 17:03 - Hírextra
1890-ben, amikor provence-i pihenése után Van Gogh visszatért Észak-Franciaországba, és Auvers-sur-Oise-i Ravoux fogadóban telepedett le, megszállottként dolgozni kezdett. Utolsó 70 napja alatt közel 80 képet alkotott, köztük olyan remekműveket, mint az Auvers-i templom, és a Dr Gachet-portré. Boldog volt, hogy unokaöccse, a kis Vincent közelében lehet, és valószínűleg ez ihlette több gyerekportré megfestésére.

"Kihasználok minden napot, az idő olyan szép. Jól vagyok. Remélem, ez az érzés, hogy jobban ura vagyok az ecsetemnekm, mint mielőtt Arles-ba mentem, tartós lesz" - írta testvérének, Theónak. Június 5-én írta nővérének azokat a sorokat, amelyek "az auvers-i kiáltvány" néven maradtak az utókorra: "Mesterségem többi részénél jobban érdekel a portré, a modern portré. Színesben képzelem el. Olyan portrékat szeretnék festeni, amelyeket jelenéseknek látnak egy évszázad múlva azok, akik majd akkor élnek".

A katalógusokban sokáig kislányként szereplő gyermeket Adeline Ravoux, a fogadós lánya ismerte fel. 1957-ben mondta el, hogy a kép Vincent Levert helyi asztalos 3 éves kisfiát, Raoult ábrázolja. Van Gogh halála után testvére elvitte a képeket, köztük az Auvers-i templomot és az Íriszeket. Hat hónap múlva, amikor ő is meghalt, a képek felesége tulajdonába kerültek.
A kis Raoult ábrázoló képet még 1890 decemberében 500 frankért kínálták fel valakinek, majd 1891 tavaszán másik 550 Van Gogh-gal együtt kiállították a hollandiai Bossumban, majd még egyszer 1905-ben az amszterdami Stedelijk múzeumban.

1916-ban a képet a Hahnloser svájci házaspár vette meg. Most is a család tulajdonában van és az ő megbízásukból viszi a londoni Dickinson-galéria a maastrichti vásárra.

A Gyermek naranccsal lesz a pénteken megnyílt vásár legdrágább képe, 30 millió dollárra értékelik. A szakértők túl optimistának tartják ezt az árat, annál is inkább, mert a gyermekportrékat nem könnyű eladni - írta a Le Figaro című francia napilap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását