2024. május 10. - Ármin, Pálma

Kiszáradhat a Colorado folyó

Kiszáradás fenyegeti az USA nyugati részének ütőerét, a Colorado folyót a jelen használata mellett - derül ki a Coloradói Egyetem kutatásából.
2009. augusztus 2. vasárnap 17:09 - HírExtra
Több mint 2300 kilométeres útja során a folyó harminc millió embert lát el ivó- és öntözővízzel, Colorado államtól egészen a Kaliforniai-öbölig. A kutatás azt vizsgálta, hogyan hat a vízkészletekre az éghajlat változékonysága és a vízhasználat.

2000-ben a folyó által táplált víztározók 95 százalékig voltak tele. 2009-re ez az arány 59 százalékra csökkent. Ha az éghajlatváltozás tíz százalékkal csökkenti a Colorado folyó átlagos vízhozamát, mint ahogyan néhány tanulmány jósolja, annak az esélye, hogy teljesen kimerüljenek a víztározók, 2057-re meghaladja a huszonöt százalékot. Ha az éghajlatváltozás 20 százalékos csökkenést eredményez, erre ötven százaléknál is nagyobb lesz az esély - írja az Ecologist című brit folyóirat internetes kiadása (www.theecologist.org).

Átlagolva az éghajlatváltozás okozta száradás csaknem tízszer nagyobb veszélyt jelent a vízkészletekre, mint a lakossági fogyasztás okozta nyomás egymagában. A század közepére 50 százalék lesz annak az esélye, hogy bármelyik évben üresek legyenek a víztározók, ami hatalmas kockázat és kihívás a vízgazdálkodás számára - mondta Balaji Rajagopalan, a tanulmány szerzője.

A kutatók arra figyelmeztetnek: ez a helyzet attól függetlenül be fog állni, hogy jelenleg nagy a Colorado-vízrendszer vízhozama. A vízügyi szakembereknek ezért át kell gondolniuk a jelenlegi vízgazdálkodási gyakorlatot az elkövetkező pár évben, mielőtt jelentkeznek az éghajlatváltozás súlyosabb hatásai.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását