2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Érdemes volt válságkezelni?

A globális kereskedelem élénkítését is célzó 250 milliárd dolláros ösztönzőcsomag kezdi meghozni gyümölcsét, különösen Ázsiában - jelentette Ki Pascal Lamy, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) főigazgatója a hétvégén Johannesburgban.
2009. augusztus 2. vasárnap 15:37 - HírExtra
Tavaly nominálisan 15, reálértéken - az ár és árfolyam-ingadozásokat kiszűrve - 2 százalékkal nőtt a globális áruexport, 15,78 ezer milliárd dollárra, míg a szolgáltatásoké 11 százalékkal 3,73 ezer milliárd dollárra bővült - közölte korábban a WTO.

A fejlődő országok exportrészesedése ugyanakkor rekord 38 százalékra nőtt. Németország megőrizte első helyét a világon az áruexportban: 1,47 ezer milliárd dollárral, megelőzve az 1,43 ezer milliárd dolláros kivitelű Kínát.

A WTO egyik vezető közgazdásza szerint a világkereskedelem mindaddig jobban nő, mint a globális kibocsátás, amíg a világgazdaság termelése egyáltalán növekszik. Amikor azonban a világgazdasági teljesítmény már csökken, a kereskedelem ennél nagyobb ütemben kezd hanyatlani, ahogyan ez az idén is valószínűsíthető.

A Húszak (G20) csoport április elején több százmilliárd dolláros nemzetközi növekedésösztönző csomag útnak indítását határozta el a válság továbbterjedésének megakadályozására: 500 milliárd dollárral háromszorosára növelik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közvetlenül mozgósítható tőkekészletét, és a szervezet további 250 milliárd dollár saját "új pénzt" bocsáthat ki a súlyos finanszírozási problémákkal küszködő felzárkózó gazdaságok megsegítésére - jelentették be áprilisban a londoni G20-csúcstalálkozó végén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását