2024. április 19. - Emma

Jó, csak hiányos a szélerőmű rendelet

Az Energia Klub jó megoldásnak tartja, hogy nyilvános pályázaton lehet elnyerni a hazai szélerőmű-kapacitások kiépítésének lehetőségét, de úgy véli, hogy a jogszabály néhány pontja gátolja a sikeres végrehajtást.
2009. augusztus 1. szombat 13:39 - HírExtra
Az Energia Klub kiemeli: előnyös, hogy a rendelet alapján várhatóan azok a beruházók jutnak engedélyhez, amelyek a legkevesebb támogatást igénylik a jó szélviszonyok miatt. A rendelet lehetőséget ad arra, hogy a pályázók lefelé módosítsák a kötelező átvételi árra vonatkozó igényüket. Ha a meghirdetett kapacitásnál nagyobb az igény, akkor ennek "árleszorító" hatása van - teszik hozzá.

A július elején hatályba lépett rendelet ugyanankkor megtiltja a pályázat nyertesének a jogosultság-átadást. A 2006-ban az energiahivatal 330 megawattban korlátozta a kiosztható kapacitást, de 2009 júniusáig mindössze 175 megawatt állt üzembe.

Az energiaügyi miniszter 2009. július elsején hatályba lépett rendelete szerint a Magyar Energia Hivatalnak minden év szeptember 15-ig kell megvizsgálnia, hogy van-e lehetőség újabb szélerőművi kapacitások létesítésére a villamosenergia-rendszer középtávon várható teljesítményének egyensúlyáról, a szabályozhatóságról és a biztonságos működésről készített elemzés alapján. Nem érinti a rendelet a háztartási méretű szélerőműveket. Az energiahivatal a napokban jelentette be, hogy 2009-ben 410 megawatt kapacitásra szóló pályázatra tesz javaslatot. A miniszteri rendelet előírja, hogy pályázónak auditált szélhozam méréseket kell csatolnia a pályázatához, és igazolnia kell minden megawatt után 60 ezer euró értékű pénzügyi forrás meglétét.

Az Energia Klub környezetvédelmi szervezet kifogásolja, hogy a jogszabályban nincs kellő garancia a szélerőmű megépítésére, mert a rendeletből hiányzik az, hogy a beruházás elmaradása esetén elvész a kaució.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását