2024. május 6. - Ivett, Frida

A hajléktalanoknak is jár a kórházi ellátás

Összeegyeztethetetlen az alapjogokkal az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elképzelése, hogy egy jogszabály módosításával megvonná a hajléktalanoktól az egészségügyi ellátás jogosultságát - közölte az állampolgári jogok országgyűlési biztosának hivatala csütörtökön az MTI-vel.
2009. július 30. csütörtök 17:52 - HírExtra
Mint emlékeztetnek, Szabó Máté szociális munkások jelzései nyomán rendelt el vizsgálatot, mivel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem fogadta el egészségügyi szolgáltatásra feljogosító igazolásként a hajléktalanságot bizonyító közokiratot - a lakcímkártyát.

A biztos álláspontja szerint a társadalombiztosítási jogszabály egyértelműen meghatározza a hajléktalanság fogalmát és azt, hogy a hajléktalan egészségügyi szolgáltatásra jogosult. Ebből következően a települési szintű lakcímkártya a hajléktalanság tényét igazoló okiratnak minősül.

Szabó Máté felhívta a kormány figyelmét arra, hogy a jogszabály valóban nem határozza meg a jogosultság adminisztrációs szabályait, a jogszabályi háttért rendezni kell, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) igazgatójánál pedig kezdeményezte, hogy addig is egészségügyi szolgáltatásra jogosultként tüntesse fel azokat, akik a hajléktalanságukat lakcímkártyájukkal igazolják.

Az OEP az ombudsman kezdeményezése nyomán már elfogadja a település szintű lakcímkártyát a hajléktalanstátus igazolására, az érintetteket az egészségügyi szolgáltató jogviszony ellenőrzése során jogosultként szerepelteti. A közlemény szerint az egészségbiztosítási pénztár megbízott főigazgatója azonban az állampolgári jogok biztosának nemrég küldött levelében arról írt, hogy az eljárást átmenetinek tekinti, nem tartja biztonságosnak, ezért az illetékes tárcáknál olyan jogszabály-módosítást kezdeményezett, amellyel kivenné a hajléktalanokat az egészségügyi ellátásra jogosultak köréből.

Szabó Máté válaszában azt hangsúlyozta, hogy ez a kezdeményezés "egy arra minden kétséget kizáróan rászoruló, ugyanakkor a legcsekélyebb érdekérvényesítő képességgel sem rendelkező csoport kirekesztését eredményezné, megaláztatástól mentes ellátásukat garantáló alternatívák nélkül". A problémát kezelő szabályozási rendszer kidolgozása nélkül a hajléktalanok "törlése" a törvényszövegből "egy létező, akut probléma semmibevételét" jelentené.

Az ombudsman szerint a megfelelő szabályozás megszületése előtt ilyen "ad hoc-módosítás" teljességgel összeegyeztethetetlen az alapjogokkal - hangsúlyozza a közlemény.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását