2024. április 26. - Ervin

Nem kapnak elég tápanyagot a gyermekek

Újjászerveznék a közétkeztetést a szocialisták. A szakértők szerint a jelenlegi rendszer több sebből vérzik: drága, és az ételekben lévő tápanyagok mennyisége sem megfelelő.
2009. július 22. szerda 18:09 - Pénzes Dávid
Dér Zsuzsanna
A budapesti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola Kereskedelmi Kar, ruházati szakán szerzett kereskedelmi üzemgazdász diplomát, majd ugyanitt vendéglátóipari szaküzemgazdász lett. Az MSZP dunaújvárosi szervezet Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnöke. "A Jövő Oktatásáért" Alapítvány Kuratóriuma elnöke. Belkereskedelmi szakértő, igazságügyi szakértő kereskedelem, vendéglátás szakterületeken. 2006. május 30-tól az ifjúsági, szociális és családügyi bizottság tagja.
A szocialista frakció közel egy éve dolgozik egy átfogó törvényjavaslaton a közétkeztetések megfelelőbb szabályozásáért. Jelenleg egy 2007-es keretszabályozás van érvényben, amelyet még az uniós irányelvek alapján dolgoztak ki. Ez azonban az MSZP-s szakértők szerint nem működik túl hatékonyan.

Ennek megoldására az MSZP parlamenti képviselőcsoportján belül alakult egy szakértői közösség, amely szeptemberben a kormány asztalára szeretné tenni a konkrét javaslatokat. A jelenlegi szabályozással az a fő gond, hogy rendkívül elaprózott, korszerűtlen, és ezáltal drága, valamint a különféle korosztályok nem kapják meg a fejlődésükhöz szükséges tápanyag mennyiséget – mondja Dér Zsuzsanna, a szakértői csoport vezetője a HírExtra megkeresésére.

Kiskonyhák


A rendszert jelenleg nagy többségében önkormányzati fenntartású elaprózott egységek működtetik. Azaz egy iskola vagy óvoda étkeztetését a helyi konyhán önmaguk oldják meg, ami drága és sokszor hiányzik a megfelelő mennyiségű vitamin, energia illetve tápanyag az ételekből. Dér Zsuzsanna szerint az elaprózottság problémája még akkor is megmarad, amikor az önkormányzat pályázatot ír ki.

Az elaprózottság helyett Dér Zsuzsanna szerint a városnak vagy a régiónak kellene ellátnia az összes intézményt – központilag. Ezáltal sokkal korszerűbb, és olcsóbb is lehetne az egész közétkeztetés – teszi hozzá.

A pályázatok kiírásánál ráadásul megmarad a másik súlyos anomália – folytatja a képviselő – hogy szinte kivétel nélkül a legalacsonyabb árat ajánló pályázó nyeri a tendert. Ezt mindenképpen szeretné a készülő új szabályozás megváltoztatni. Dér külföldi példaként megemlítette az olasz, a spanyol, a belga, és a holland módszert. Ott a gazdaságilag legkedvezőbb árat nézik, ami nem jelenti feltétlenül a legolcsóbbat. A szocialista javaslat ehhez mindenképpen hozzávenné az élelmiszerbiztonsági szempontokat is.

Szakértőket kell bevonni


A pályázatok elbírálását a jövőben szakértők végeznék – mondja a politikus. Jelenleg sajnos olyan emberek bírálják el, akik nem értenek a vendéglátóiparhoz, a közétkeztetéshez – panaszolja Dér. Olyan emberekre kell ezt bízni, akik értenek a dietetikához, akik az étlapterveket megnézve, referenciákat kérve, esetleg helyszínre kimenve szakmai szempontból tudják értékelni a beadott anyagot. Az országnak bőven vannak ilyen szakértői, így új hivatalt nem kellene erre felállítani, csak őket kellene bevonni a munkába – magyarázza a képviselő.

A javaslatot szeptemberben benyújtják a kormány számára, ám nem biztos, hogy törvény lesz belőle, lehet hogy csak rendeleti szinten születik meg a szabályozás. Ha minden jól megy, januárra életbe is léphet – bizakodik Dér Zsuzsanna.

Nagy cégek


Az ügynek van persze egy másik oldala is, amit érdemes legalább említés szintjén felhozni. A szabályozás első látásra átgondolt, és jogos. Ám azt is látni kell, hogy ezzel a kis vállalkozások hátrányba kerülhetnek, és azok a nagyobb cégek fognak előnyhöz – azaz piachoz – jutni, tehát akiknek meg van a megfelelő tőkéje a beruházások végrehajtására. Ezek főként külföldi tulajdonú cégek (pl. a francia Sodexo).

Csak remélni tudjuk, hogy a szocialista javaslat nem azért készül, hogy ezeket a nagy cégeket helyzetbe hozzák.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását