2024. május 19. - Ivó, Milán

A tárca szerint csak vitát szít a Fidesz

Az egészségügyi tárca szerint a Fidesz ismét politikai vitát szít egy szakmai rendelettervezetről - közölte a szaktárca Kupper András (Fidesz) országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatójára reagálva.
2009. július 22. szerda 18:05 - HírExtra
A minisztérium közleményében tudatta, hogy az Egészségbiztosítási Alap (E-Alap) gyógyászati segédeszköz-kasszája a tavalyi évhez képest a gazdasági világválság ellenére is 600 millió forinttal nőtt, így 42,5 milliárd forintra emelkedett. A gyógyászati segédeszközök támogatási rendszere az elmúlt 10 évben alapjaiban nem változott.

A tárca közlése szerint az elmúlt 10 évben óriási fejlődés ment végbe a gyógyászati segédeszközök terén. A gyógyászati segédeszközök támogatási rendszere kapcsán kialakított szakmai koncepció első munkaváltozatát februárban állították össze, tartalmát az érintett betegszervezetekkel és forgalmazói szövetségekkel folyamatosan egyeztették és egyeztetik.

A minisztérium teljesen alaptalannak tartotta a fideszes országgyűlési képviselő állítását, miszerint kerekesszéket csak két helyen írhatnának fel az országban.
A betegszervezetek és szakmai fórumok javaslata alapján az elrendelő orvosi csoport tagjainak körét kibővítik a megyei rehabilitációs szakfőorvosokkal, így a felírhatóság országos lefedettségűvé válhat.

A rendelettervezet szerint a súlyos mozgásfogyatékosok által használt mopedek és motorkerékpárok esetében a kihordási idő csökkent 10 évről 8 évre. A legsúlyosabb helyzetben lévők - akiknek mind a négy végtagjuk bénult - közlekedését biztosító elektromos motorral meghajtott, joystick-irányítású kerekes székek esetében a kihordási idő szintén csökken 10 évről 8 évre, a támogatási mérték pedig 90 százalékra emelkedik.

A minisztérium mindig is nyitott volt az építő, konstruktív javaslatokra, ezért várják a képviselő szakmai észrevételeit a rendelettervezettel kapcsolatban - ismerteti a közlemény.

Kupper András, országgyűlési képviselő szerdán azt mondta, hogy az ombudsmanhoz és az Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz, ha a kormány elfogadja és bevezeti azt a rendeletet, amely alapján mostantól fizetniük kell a gyógyászati segédeszközökért azoknak is, akik eddig ingyenesen jutottak ezekhez hozzá A kormány súlyosan diszkriminál, "különbséget tesz rászorult és rászorult között" - vélekedett sajtótájékoztatóján a fideszes politikus.

Kupper András példaként említette, hogy egy kiskorú gyermek ingyen kaphatná meg ugyanazt a járókeretet, amelyért egy nyugdíjasnak fizetnie kellene. "Miféle esélyegyenlőségről beszél ez a kormány?" - kérdezte az országgyűlési képviselő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását