2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A megújuló energia fog elpusztítani minket?

Az olaj- és a gáz ideje lejárt. A jövőben mindinkább a megújuló energiát fogjuk hasznosítani: a víz, a szél és a Nap után a Föld erejét is ki kell használnunk. A geotermikus energia hatalmas lehetőség, de óriási veszélyeket is rejt magában.
2009. július 21. kedd 08:19 - Kesjár Norbert
Az Amerikai Egyesült Államok kormánya hatalmas pénzeket költ a geotermikus energia mind szélesebb körű felhasználására, a hosszú távú cél az, hogy kiváltsák a fosszilis energiahordozókat.

Miért a geotermikus energia?

A Föld ereje
A geotermikus kifejezés görög eredetű, jelentése: földi hő. A geotermikus energia a napenergiához hasonlóan korlátlan, el nem fogyó, de azzal ellentétben nem szakaszosan érkező, hanem folytonos, viszonylag olcsón kitermelhető és a levegőt sem szennyezi. Felhasználásának módja: a termálkútból feltörő vizet gáztalanítják, ülepítik és sótartalmát részben eltávolítják, majd a felhasználás helyére szivattyúzzák, a lehűlt vizet pedig valamilyen vízgyűjtőbe elvezetik. Ez a rendszer egyszerű, megbízhatóan működik, kis beruházási költséggel létesíthető és olcsón üzemeltethető, problémája azonban, hogy a rétegenergia csökkenése következtében idővel kevesebb vizet ad.

Forrás: alternativenergia.net
Az utóbbi néhány évben mindinkább előtérbe kerülnek a különböző alternatív energiaforrások. A világ olaj- és gázkészlete ötven év múlva bizonyosan a töredéke lesz a mostaninak, s ezért már most meg kell kezdeni az átállást más, alternatív energiákra.
Korábbi cikkünkben foglalkoztunk az atomenergiával, amely az egyik lehetséges forrás.
Nagyobb népszerűségnek örvendnek azonban a szélerőművek és a napkollektorok.
Ezekkel azonban csak nagyon drágán lehet energiát előállítani és csak meghatározott környezeti viszonyok mellett alkalmazhatóak.

A Föld hőjének hasznosítása, azaz a geotermikus energia felhasználása talán a legolcsóbb és a legegyszerűbb beruházással is megvalósulhat. Lényegében nem kell más hozzá, csak egy pár ezer méteres „kút”, amin keresztül – hőszivattyú segítségével – a forró víz felszínre hozható.

Az így nyert energiát kétféleképpen használják fel: egyrészt fűtési célra, másrészt villamosenergiát állítanak elő belőle.

Hazánk nem Amerika – sajnos

Magyarország kincse
Magyarországon a jelenlegi geotermikus energiafogyasztás a teljes energiafelhasználás mindössze 0,28 százalékát teszi ki. Pedig a készleteink hatalmasak: hévízkészletünk legkevesebb 500 milliárd köbméterre tehető, amiből mintegy 50 milliárd köbméter termelhető ki gazdaságosan.

Forrás: origo.hu
Közhely, de igaz: Magyarország – a világon szinte egyedülálló módon – óriási vízkészlettel és vízhálózattal rendelkezik. Hazánk azonban jelenleg – a kitermelés alacsony szintje miatt – nem tudja ezzel kiváltani a többi energiát (az ország összes energiafelhasználásának kevesebb mint egy százalékát fedezi a geotermikus energia).

Az Amerikai Egyesült Államokban – velünk ellentétben – hatalmas állami támogatásokkal és magánbefektetők hadának segítségével az elkövetkezendő évtizedekben a geotermikus energia komoly részesedést érhet el az ország energiafelhasználásában.

Bár az Egyesült Államokban nem áll rendelkezésre annyira koncentráltan a vízkészlet, mint hazánkban, ennek ellenére nálunk jóval nagyobb arányban tudják azt hasznosítani.
Sőt! Az amerikaiak olyan helyeken is hasznosítják ezt a fajta energiát, ahol nem áll rendelkezésre természetes földalatti vízkészlet és ahol kőkemény sziklák is vannak. Ezt úgy tudják elérni, hogy kifejlesztették az ún. Enhaced Geothermal System (EGS) technológiát.
Forrás: HírExtra/MTI/nytimes.com

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását