2024. április 27. - Zita

Enyhítés a dohányosoknak

Augusztus elejétől szabadabban füstölhetnek a dohányosok Bajorországban, miután a tartomány törvényhozása enyhítette a kisebb, egyhelyiséges vendéglátóhelyekre vonatkozó dohányzási korlátozást, a legszigorúbbat egész Németországban.
2009. július 16. csütörtök 17:56 - HírExtra
A törvény szerdai enyhítésére egy évvel azután került sor, hogy a bajor tartományi parlament a legtöbb étteremben, bárban és szórakozóhelyen betiltotta a dohányzást. A mostani döntéssel a 75 négyzetméternél nem nagyobb, egy helyiségből álló vendéglátóhelyeknek kedveznek: azokban a kis sörözőkben, ahol nincs elég hely dohányzó és nemdohányzó rész elkülönítésére, szabadon rágyújthatnak a vendégek. A nagyobb helyeken a vezetőség dohányzásra kijelölt külön helyiségeket ajánlhat fel a cigarettázóknak.

A törvénymódosításra azért került sor, mert az alkotmánybíróság kimondta, hogy a 2008 januárjában 14 tartományban életbe lépett tilalom hátrányos megkülönböztetést jelent az egy helyiséggel bíró vendéglátóipari egységek számára. A teljes tilalom feloldása nyomán a bajorországi szabályozás hasonló lesz a Németország többi tartományában érvényben lévő lazább előírásokhoz.

Ugyanakkor többen megjegyezték azt is, hogy a szigorú bajor szabályozás hozzájárult a helyi politikusok népszerűségvesztéséhez, és ahhoz a történelmi választási vereséghez, amelyet a Keresztényszociális Unió (CSU) szenvedett el 2008 szeptemberében. A tavalyi tartományi választásokon a párt 46 év után először vesztette el többségét a bajor parlamentben.

A kormányzó keresztényszocialisták és liberálisok a szociáldemokrata-zöld ellenzék heves szembenállását leküzdve verték keresztül a tilalom enyhítését. Ugyanakkor több koalíciós képviselő is a teljes tilalom feloldása ellen szavazott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását