2024. május 9. - Gergely

Új rendőrség felállítására lenne szükség?

Új rendőrség felépítésére van szükség, amely d professzionális, a közbiztonságot szolgáltatja, viszont a közbiztonság kizárólagos monopóliumának a tulajdonosa.
2009. július 14. kedd 14:05 - HírExtra
"Nem az a megoldás Magyarországon, hogy városőrség címén +vörös gárdákat+, vagy más címszóval +magyar gárdákat+ szerveznek, hanem mindenki számára egyetlen út a járható: a magyar rendőrség újjászervezése, megerősítése, mert az állam erőszakmonopóliuma megbonthatatlan és megoszthatatlan" - jelentette ki a fideszes politikus egy, a rendőrségi szakképzésről szóló, a Liga szakszervezetek által szervezett konferencián.

A bizottsági elnök szerint a rendőrség megújításával kapcsolatban három dolgot kell a következő időszakban megfontolni.

Lázár János a legfontosabbnak azt nevezte, hogy "teljes egészében letisztult karriermodellre" van szükség, amely nem függ a költségvetés aktuális likviditási helyzetétől. Mint mondta, "öngyilkossággal ér fel, amikor hagyják veszni, morális és anyagi csődbe dőlni a rendőrséget". Ha nincs rend, ha nincs biztonság, akkor nem létezik sem egzisztenciális, sem szociális biztonság - hangsúlyozta.

A rendészeti bizottság elnöke változtatna a rendőrség szervezeti felépítésén is, hiszen az "nincs kőbe vésve".

Szerinte a szervezeti struktúra 30-40 éve nem változott érdemben. Oda kell vezényelni az állományt, ahol erre szükség van - mondta, példaként említve Győr-Moson-Sopron megyét említette, ahol a határőrség integrálásával javult a lakosság biztonságérzete. Hiányzik viszont a rendőri állomány például Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben. Ez utóbbi régióban állandó rendőri jelenlétre van szükség, sőt oda kell vezényelni az állandó készenléti erőket is - tette hozzá.

Lázár János végezetül szólt a képzésről is, kiemelve, hogy szakmai problémák is vannak a rendőrség munkájában. "Akkor lesz hatékony és erős rendőrség, ha a képzés megváltozik Magyarországon, ha a minőség irányában toljuk el a rendszert" - emelte ki, az alapkiképzés fontossága mellett a szakképzés és a felsőfokú képzés egységesítését hangsúlyozva.

A bizottsági elnök fontosnak tartotta, hogy a szolgálati idő növekedésével ne legyen automatikusan összekötve

a szakmai előmenetel. Ötévenként mindenkinek - a járőrtől a dandártábornokig - megfelelőségi vizsgát kellene tennie - tette hozzá - s ezzel összefüggésben aktualizálhatnák tudásukat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását