2024. június 17. - Laura, Alida

Nincs megállás: az arany egyre értékesebb

Elemzők szerint az arany árának emelkedő trendje fennmarad, 2009-ben áttöri az ezerdolláros bűvös határt is.
2009. július 5. vasárnap 11:54 - HírExtra
Az Erste szakértői szerint az arany árfolyama még csak az emelkedő tendencia elején jár, a hosszú távú célár elérheti a 2.300 dollárt. Az arany a legtöbb befektetésnél jobb eredményt ért el abszolút és relatív értékben az elmúlt hónapokban.

Az arany árfolyama nyolcadik éves emelkedéssel zárta a 2008-as évet, emellett az elmúlt 12 hónapos időszak során is kiemelkedő teljesítményt nyújtott: az arany ára dollárban számolva 7 százalékkal, euróban számolva pedig 8 százalékkal emelkedett.

Az elemzők kiemelik: ráadásul az arany új csúcsokra ért euróban, brit fontban, kanadai dollárban, dél-afrikai randban, orosz rubelben, indiai rúpiában és számos más devizában is.

Véleményük szerint az emelkedő trend fennmarad: az arany árfolyama 2009-ben várhatóan átlépi az ezer dolláros álomhatárt.

A folyamatban szerepet játszott az, miszerint az aranyat régóta arra használják a befektetők, hogy a portfólióik értékét bebiztosítsák az infláció ellen, ám újabban ismét a többezer éves monetáris szereppel kezdték felruházni - vélik az elemzés összeállítói.

Az arany világszerte elfogadott csereeszköz, ami hosszú időszakokra meghatározza vásárlóerejét és ezáltal az értékét is. Mivel a természetben ritkán fordul elő, megfelel a fizetőeszközökkel szemben támasztott alapvető követelményeknek. Ezt erősítette, hogy a pénzügyi válság következtében nem egy jegybank ismét a "sárga fém" felé fordult, ugyanis az aranytartalék puszta megléte is bizalmat szül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását