2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kétnapos íjásztalálkozó Ópusztaszeren

Több mint kétezer íjász érkezett a hétvégére Ópusztaszerre, a III. Íjásztalálkozóra; a kétnapos esemény kezdetén ezernyolcszáz íjász nyílzápora emlékeztetett Árpád vezérre és egykori seregére.
2009. július 5. vasárnap 09:00 - HírExtra
Faragó Csaba, a Magyar Íjász Szövetség elnökségi tagja az MTI-nek elmondta: idén hatszázzal többen vettek részt a közös lövésen, ezzel úgy tűnik, hogy a rendezvény lassanként beváltja a hozzá fűzött reményeket. Három évvel ezelőtt az emlékezés mellett a sportág népszerűsítéséért, illetve a már azt művelők számának pontos felméréséért hívták életre a rendezvényt.

A siker fokmérője, hogy a szövetség keretein belül tavaly összesen kétezer versenyengedélyt adtak ki, míg az idén már az első félévben meghaladta a szám a kétezer négyszázat. A sportág kortól és nemtől függetlenül művelhető, így minden versenyrendszerben van veterán kategória, amelyben az ötven éven felüli sportolók mérhetik össze tudásukat - mondta Faragó Csaba.

A hétvégi rendezvényre három rekordkísérlet terveztek. Elkészült a világ legnagyobb, négy méteres visszacsapó íja. Az új távlövési rekord háromszáz méter, a világ legerősebb – 200 kilogrammos - íját viszont nem sikerült lövésre alkalmasan megfeszíteni senkinek, bár nagyon sokan próbálkoztak. A hétvégén próbálkozik saját rekordja megdöntésével Kassai Lajos, aki korábban vágtázó lovon ülve, egy tucat feldobott korongot 19 másodperc alatt lőtt le.

A Nyílzápor 2009-re felvonulók több mint negyed óráig álltak hadrendben a park mezején, ahol több ezer néző figyelte az együttlövést. Az ezernyolcszáz íjász több mint tízezer nyílvesszője fúródott a talajba, szinte sündisznóvá változtatva a területet.
A III. Ópusztaszeri Íjásztalálkozó több nemzetközi versenynek is otthont ad: a pályaíjászversenyt az Európa Kupa-sorozatba illesztették, itt tartják a legfiatalabb szakág, a futásíjászat országos és nemzetközi megmérettetését, sőt már most népszerűsítik a Történelmi Íjász Európa Bajnokságot, amelyet először jövőre rendeznek meg – mondta Faragó Csaba.

A pályaíjászversenyre Iránból és Indiából is érkeznek résztvevők. Emellett román, német, illetve bolgár íjászok is jöttek, sőt mongol vendége is van a rendezvénynek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását