2024. május 16. - Mózes, Botond

Megdöbbentő! Embertelen társadalomban élünk?

Elszomorító, de nem telik el úgy nap, hogy ne hallanánk a híradásokban brutális gyilkosságokról, erőszakos bűncselekményekről és ami mostanában kicsit középpontba került, az iskolai erőszakról.
2009. július 5. vasárnap 08:49 - Bánlaki Zsolt
Betegség vagy kegyetlenség?

„Milyen világot élünk?!” tehetné fel bárki a kérdést, mikor ilyen vagy ehhez hasonló hírekkel találkozik a televízióban meg az újságokban, mint a kiskunlacházi gyermekgyilkosság. Félelmetes, de bármikor összefuthatunk az utcán hasonló, eltorzult személyiségű emberekkel. Ha a szakembereknek jellemeznie kellene őket, valószínű, hogy családi problémákkal, vagy valami lelki sérüléssel magyaráznák az elkövető gaztettét.

Az ilyen szexuális bűncselekményeknél a fiatalabbkorban elnyomott szexuális vágy, igény lehet mindennek az alapja. Az elnyomott szexualitás nagyon komoly személyiségzavarhoz vezethet felnőttkorban, főleg, ha még ezzel párosul valamiféle tragédia, esetleg egy fontos családtag elvesztése. A túlzott megfelelni akarás a környezetnek vagy a családnak is sok veszélyt rejt magában.

Például egy zenész közegben valaki nem érzi jól magát és inkább a sporttal foglalkozna, de mégis a számára előnytelen pályát választja a közvetlen környezet negatív megítélésének elkerülése érdekében, nála is kialakulhat később személyiségzavar. Aminek az ára depresszió, skrizofrénia, öngyilkosság gondolata, esetleg különféle bűncselekmények elkövetése és egyéb devianciák.

Ha már a törődés is kevés


Családon belüli erőszak
Az erőszak a családon belül éppen annyira elfogadhatatlan, mint az élet más területén. A család feladata a biztonságos, szeretetteljes légkör kialakítása az egymással érzelmi, anyagi függőségben, egyfajta együttélési kényszerben, a családban élők között. A családon belüli erőszaknak soha nincsenek kívánatos következményei, testi, lelki sérülések kísérik. Áldozatai a statisztikai adatok szerint döntő többségben nők és gyermekek, valamint más, helyzetüknél fogva kiszolgáltatott, leginkább idős, beteg emberek.
A személyiségzavarnak több fajtája van, melyek közül kettőt fontos megemlíteni. Beszélhetünk az úgynevezett Paranoid személyiségzavarról, melyben szenvedve az egyén környezetében élők tetteit, cselekvéseit figyeli. Fenyegetőnek, rosszindulatúnak értelmez minden felé irányuló tevékenységet, nem fogadja el a segítségnyújtást, mert szerinte nincs is rá szüksége, ezért úgy érzi támadnia kell. Emiatt lehetetlen hogy a beteg személyes, intim kapcsolatot alakítson ki másokkal.

Sajnos az ilyen betegségben szenvedőknek az előélete általában okot ad a felnőttkori zavar kialakulására. Gondolhatunk itt családon belüli erőszakra, elhanyagoltságra esetleg rossz bánásmódra.

Mindenképp a súlyus kategóriába tartozó karakterzavar. Nem annyira súlyos, de viszont sokkal elterjedtebb az Avoidant személyiségzavar.

Itt nem kell tartanunk erőszakosságtól, inkább a befeléfordulás jellemzi a beteget. Kerüli a társas kapcsolatokat, fél a tömegtől az emberektől. Tart az elutasítástól a kínos helyzetektől, hogy ha hibázik kigúnyolják esetleg megalázzák. Kizárja magát a valós életből és inkább kitalál magának egy képzeletbeli világot, melyet számára kedvezően alakít. Sokszor fordul elő olyan embereknél, kiknek mindig meg kellett felelniük szüleiknél, az iskolában esetleg sportban.

A másik tisztelete már a múlté?

Iskolai erőszak
Az iskolai erőszak egyik leggyakoribb kiindulópontja, hogy „dühös” és agresszív tanulók magatartásukkal provokálják a többi gyereket és a tanárokat.

Egy vizsgálatban 505 fő vett részt, 10 ötödik és 10 nyolcadik osztály, valamint 6 lakásotthonban élő iskoláskorú gyerek. Az önbeszámolókon alapuló eredmények szerint az iskolai tartós és ismétlődő agresszió, bullying – amely az erősebb gyerek gyengébb elleni agresszióját jelenti – jelentős mértékű. A gyerekek 12,8%-a volt támadó, 26,14%-a áldozat, és 26,53% az agresszív áldozatok aránya.
Sajnos egyre kevesebb az olyan kiskorú, akit élete során ne ért volna valamiféle erőszak és akiknek valóban védelmet nyújt az otthon. Most a napokban is lebukott egy 32 éves pedofil férfi, aki magát bébicsősznek kiadva gyermekekkel fajtalankodott. A hajléktalan férfi több kisgyermeket rontott meg beleértve saját két lányát is.

Egyre többet hallani arról is, hogy fiatalok megszégyenítik hasonló korú társaikat az iskolai intézményen belül, vagy tanítás után.

Számtalan ilyen eset került napvilágra, melyekről még videófelvételeket is készítettek a meggondolatlan nebulók, és ezek azóta is a világhálón keringenek. Nem is sejtik, hogy a megalázott diákoknak sokszor az egész életükre kihatással lesznek ezek az események.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását