2024. május 15. - Zsófia, Szonja

MSZP: A választók látják, melyik pártra számíthatnak a bajban

Zárt ajtók mögött zajlik az MSZP kongresszusa a XIV. kerületi Vasúttörténeti Park Mozdonyfordítójában. A tanácskozáson a miniszterelnök egyértelművé tette, hogy nem lesz választási költségvetés és hangsúlyozta: a választók látják, melyik pártra számíthatnak a bajban.
2009. július 4. szombat 12:45 - HírExtra
Lendvai Ildikó pártelnök azt hangsúlyozta, hogy elég az előre hozott választások emlegetéséből. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a kongresszuson bejelentette, hogy szeptemberben lemond posztjáról. Az MTI-nek nyilatkozva elmondta: tisztség nélkül kíván dolgozni a baloldal újjáépítésén. Közlése szerint azért jelentette be már most döntését, hogy az MSZP vezetése és a frakció időben fel tudjon készülni arra, hogy az őszi parlamentkezdésre új házelnököt kell jelölni.

Az MTI információi szerint Bajnai Gordon kormányfő arról beszélt, hogy most válság van és nem választás, így a jövő évi költségvetésnek is erre kell reagálnia. A miniszterelnök leszögezte: három számot kőbe lehet vésni, amelyekből nem enged. Ragaszkodik a 3,8 százalékos hiányhoz, valamint ahhoz, hogy 120 milliárd forintos megtakarítás legyen az önkormányzatoknál, 40 milliárdos pedig a MÁV-nál.

Az MTI úgy tudja, a miniszterelnök azt mondta: a válságnak nincs vége, ahogy a válságkezelésnek sem és az ország még nincs túl a nehezén. A miniszterelnök arról is szólt, hogy a Magyar Gárda feloszlatásáról szóló bírósági ítélet fontos, de nem elég, mert a szélsőségeket politikai-közéleti karanténba kell zárni. Mint mondta, a szélsőségek azért erősödtek meg az országban, mert a létező problémákra "gyalázatosan leegyszerűsítő" válaszok születtek.

A tyúklopás is bűn, ami ellen joggal várja az állam védelmét minden polgár - fogalmazott a távirati iroda értesülései szerint a miniszterelnök, aki megismételte: Magyarországon rendnek kell lennie. Bajnai Gordon ismertette a küldöttekkel a tervezett roma integrációs programot, amelyben az érintetteknek is van felelősségük: be kell tartaniuk az együttélés szabályait, mindenkinek dolgoznia kell, aki képes rá, és tennie kell azért, hogy ne örökítse át gyerekeire a hátrányokat.

A MTI úgy tudja, a miniszterelnök azt mondta: ezek a valódi demokratikus válaszok, nem azok, amelyekkel neonácik házalnak országszerte. A miniszterelnök azzal összefüggésben,hogy a Fidesz visszavonná a kormány intézkedéseit, úgy fogalmazott: "kapus vagyok, védeni akarok, de nincsenek sikeres, magára hagyott kapusok, mert kellenek a hátvédek és a csatárok is". Kell egy csapat - hangoztatta a távirati iroda információi szerint beszéde végén a miniszterelnök.

A kormányfő kongresszusi beszéde elején azt is mondta: eddig nem tudta, melyik a kedvenc olasz csapata, de a múltkori kongresszuson megvilágosodott, hogy az ő csapata nem az Internazionale, hanem a Milan. (Ezzel a miniszterelnök arra utalhatott, hogy a legutóbbi kongresszuson a résztvevők elénekelték az Internacionálét.)
Az MTI információi szerint Lendvai Ildikó beszédében azt hangsúlyozta, hogy elég az előre hozott választások emlegetéséből. A szocialista pártelnök azt kérte, hogy a párt országos választási bizottságának (ovb) tagjai a költségvetés elfogadása után mondjanak le kormányzati szerepükről.

Lendvai Ildikó hangsúlyozta: 1,7 millió nyomós okuk van a válságkezelés támogatására, ugyanis ennyi devizahiteles nyertese van a politikájuknak. Aki az előre hozott választások mellett akar aláírást gyűjteni, az szegfű nélkül gyűjtse. Inkább naranccsal - fogalmazott az MTI értesülései szerint a pártelnök.

Az Index szerint a pártelnök azt is mondta: "aki még egyszer, bármilyen generációs vitában le mer öregezni, annak kitépem a haját." "Telly Savalas azt mondja, igazi férfi nem pazarolja a hormonjait hajnövesztésre. Én sem akarom harci kedvünket és energiáinkat személyi kérdésekre pazarolni" - mondta az Index szerint Lendvai Ildikó.
Mesterházy Attila frakcióvezető az MTI információi szerint arról beszélt, hogy az MSZP nem populista, hiszen felelősen gondolkozva, saját népszerűségét is képes beáldozni a haza érdekében. Azt is hangsúlyozta, hogy büszkék lehetnek a baloldalra, az emberek mindig számíthatnak a felelősen gondolkodó, cselekvő szocialistákra.

Ne azt mondd, más mit tegyen, hanem azt, hogy te mit vállalsz - fogalmazott a politikus az MTI értesülése szerint. Mesterházy Attila hangoztatta, hogy a következő választáson győzni akarnak, 2010 májusáig ott állnak a kormány mögött. Utalt arra is, hogy, a kisebbségi véleményeket nem a médiában kell elmondani, hanem házon belül.
A Fidesz a kongresszusra úgy reagált: hiába fordítják meg a mozdonyt, annak a másik oldala is csak ugyanolyan, az emberek ugyanazt látják. Mozdonyfordítás helyett mozdonycserére van szükség - írta Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő arra utalva, hogy az MSZP a Vasúttörténeti Park Mozdonyfordítójában tartja kongresszusát.

Az MSZP kongresszusára érkező küldötteket szombaton reggel kisebb demonstráció fogadta a Vasúttörténeti Park bejárata előtt. A Magyar Kommunista Munkáspárt hat tüntetője két óriási transzparensének egyikén az volt olvasható: "Ide vezetett 20 év álbaloldali politikája". A politika szóban a T-betűt behajtani tilos táblában ábrázolták.
Géczi Attila, a Munkáspárt országos elnökségének tagja az MTI-nek azt mondta, arra akarják felhívni a figyelmet, hogy az elmúlt húsz év MSZP által művelt baloldali politikája hova vezetett.

A park főbejárata előtt, az utcán több tucatnyi újságíró, fotós és operatőr várakozik. A Vasúttörténeti Park a rendezvény miatt szombaton zárva tart.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

nemigány
2009. július 4. 15:28
Na itt a másik hős !!! Ez igen ,csak így tovább és a jobbik besöpör az asztal alá benneteket!! Na jó lesz már észhez térni és elhúzni a sunyiba!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását